Την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της CoViD σε 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, ανακοίνωσε κατά την σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε πως η τρίτη δόση αφορά άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί στον πρωτογενή εμβολιασμό. Ο δεύτερος στόχος είναι να δοθεί σε άτομα των οποίων τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης χρόνου.

Θύμισε πως η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα υγείας (ανοσοκατεσταλμένοι, καρκινοπαθείς), των οποίων το ανοσοποιητικό δεν έχει κινητοποιηθεί αρκετά (50% και κάτω). 

Η Επιτροπή έχει προτείνει να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους διαβιούν σε ιδρύματα χρόνιας νοσηλείας.

Η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε την περίπτωση των ΗΠΑ, όπου έχουν δεκαπλασιαστεί τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, λέγοντας πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι πολλαπλάσιος στους ανεμβολίαστους.

Σε σχέση για το εάν ο εμβολιασμός τους συνιστάται για την προστασία των ενηλίκων, τόνισε πως γίνεται για τη δική τους προστασία και τη θωράκισή τους ενόψει έναρξης του σχολείου και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Άλλος λόγος - είπε - η προστασία των ευάλωτων ατόμων, αλλά και η πιθανότητα μείωσης του κινδύνου να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις, εφόσον ο ιός δεν βρίσκει έδαφος για διασπορά, καθώς βρίσκει εμβολιασμένα άτομα.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί στη χώρα μας 29 έγκυες σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 25 το 2021, ενώ 2 έχουν καταλήξει.

Η πλέον πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) αφορά 2.500 εγκύους. Τα δεδομένα δείχνουν πως οπ εμβολιασμός στις πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι ασφαλής.

Κάλυψη

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε και τα ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και εφήβους, τα οποία έχουν ως εξής:

  • Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%.
  • Στις ηλικίες 15 έως 17 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 20% και με τα ραντεβού το ποσοστό θα φτάσει στο 23,1% (74.000 έφηβοι).
  • Στις ηλικίες 12 έως 14 ετών: Έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα ραντεβού το ποσοστόι θα φτάσει στο 11,5% (36.500 παιδιά).

Στους υγειονομικούς, είπε πως η εικόνα είναι δυναμική και το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται. "Υπάρχουν μονάδες που ήταν στο 42% και τώρα είναι στο 90% και πάνω", είπε χαρακτηριστικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση