Την ώρα που στο Ισραήλ έχει αρχίσει η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού, ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που διαχειρίζεται την πανδημία στη χώρα, Σαλμάν Ζάρκα, κάλεσε τους πολίτες να προετοιμάζονται και για τέταρτη δόση, ενώ εκτίμησε πως στο εξής θα χρειάζεται νέα δόση κάθε 5 - 6 μήνες.

Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of  Economics, Ηλίας Μόσιαλος, με παρέμβασή του στην εκδήλωση του ΑΠΘ με θέμα "Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι", κλήθηκε να δώσει απάντηση γιατί η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τόσο δυναμικό τέταρτο κύμα, παρόλο που κινήθηκε πρώτη στους εμβολιασμούς.

Όπως εξήγησε, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού στο Ισραήλ είναι λίγο πάνω από το 60%, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Επιπλέον, σε ιδιαίτερες υποκατηγορίες του πληθυσμού της χώρας τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, όπως στους υπερορθόδοξους Εβραίους (περίπου στο 35%) και στους Αραβοϊσραηλινούς (κάτω από 50%). Πρόκειται για δύο συμπαγείς κοινότητες με πολύ στενά κοινωνικά δίκτυα και εκτεταμένες οικογένειες που δεν αναμιγνύονται ενεργά με τον υπόλοιπο πληθυσμό γιατί είναι κλειστές κοινότητες. Έτσι η πιθανότητα διασποράς εκεί που υπάρχουν στενές επαφές είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

"Επομένως, να μην το πάρουμε ως δεδομένο ότι απέτυχαν τα εμβόλια στο Ισραήλ. Δεν απέτυχαν. Η ανάλυση των στοιχείων στο Ισραήλ δείχνει πως ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης, συνεχίζει να είναι μεγάλη όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Κυμαίνεται από 100% στις ηλικίες των κάτω των 30 ετών, πέφτει στο 81% στις ηλικίες άνω των 80".

Καμία ανησυχία για την παραλλαγή Mu

Αναφερόμενος στην συζήτηση για την παραλλαγή Mu που πρωτοεμφανίστηκε στη νότια Αμερική, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως δεν αποτελεί σήμερα σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς η επίπτωσή της είναι κάτω από το 0,1% των διαπιστωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως. "Η Κολομβία είναι μια χώρα με 50 εκατομμύρια πληθυσμό, δηλαδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχει λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα καθημερινά, περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα. Μιλάμε τώρα και ανησυχούμε για μια παραλλαγή που αντιστοιχεί στο 39% των 2.000 κρουσμάτων σε μια χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Αστεία πράγματα", τόνισε για να προσθέσει: "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η παραλλαγή Δέλτα. Αυτή κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη και αυτή είναι η μόνη ανησυχία που έχουμε προς το παρόν".

Αναφερόμενος στα εμβόλια, είπε πως ο ρόλος τους είναι τετραπλός: αποτροπή  της λοίμωξης, αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, μείωση της μετάδοσης και μείωση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας COVID-19.

Κάλεσε τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο να σκεφτούν τη σχέση ρίσκου και οφέλους από τον εμβολιασμό. Όπως είπε το ρίσκο είναι η πολύ μικρή πιθανότητα παρενεργειών, όπως οι ιδιάζουσες θρομβώσεις, κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Το όφελος, από την άλλη, είναι να μην είναι κάποιος μέσα στα 4,5 εκατομμύρια αυτών που πέθαναν, αριθμός που θα μεγεθυνθεί δυστυχώς τους επόμενους μήνες.

Γιατί να εμβολιαστούμε όλοι; 4 καθηγητές του ΑΠΘ απαντούν

Στην διάρκειας δύο ωρών ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητές του ιδρύματος κλήθηκαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι", που ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης.

Ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, ήταν ο γιατρός που νοσήλευσε το "περιστατικό μηδέν" στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2020. "Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δεκαεπτά μήνες, 3.500 ασθενείς έχουμε νοσηλεύσει", είπε. Χαρακτήρισε το εμβόλιο ως λυτρωτικό δώρο στη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ μίλησε για τις δύο πιο επιτυχημένες θεραπείες στην σύγχρονη ιατρική: "Τις περισσότερες ανθρώπινες ζωές τις έχουν σώσει, πρώτον το καθαρό νερό και δεύτερον τα εμβόλια".

Ως αναγνώριση της προσφοράς των εμβολίων στην αντιμετώπιση σοβαρών νόσων, περιέγραψε ένα περιστατικό στην εφημερία της προηγούμενης μέρας, όταν μπήκε ένας ασθενής 77 ετών, ο οποίος στην παιδική του ηλικία είχε περάσει πολυομελίτιδα, μια νόσο που έχει εξαλειφθεί χάρη στο εμβόλιο. "Είναι ένα νόσημα που εγώ δεν έχω δει, το έχω διαβάσει στα βιβλία. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος φορούσε αυτούς τους μεταλλικούς νάρθηκες για να μετακινηθεί. Το μήνυμα είναι να δούμε από την δική μας πλευρά να αλλάζει το τοπίο στην ιατρική ξανά", κατέληξε.

Ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έναντι της ασυμπτωματικής νόσου, της ήπια συμπτωματικής νόσου, της νοσηλείας, της διασωλήνωσης και των θανάτων, αντίστοιχα. Από αυτές φαίνεται πως παρόλο που η αποτελεσματικότητα απέναντι στη λοίμωξη μειώνεται, το μεγάλο κέρδος που επιβεβαιώνεται σε όλες τις μελέτες είναι πως παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας, σε ποσοστά τουλάχιστον 75% ως και 90%.

Αναφέρθηκε σε διεθνή επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πως οι ανεμβολίαστοι έχουν 17 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ενώ αναφερόμενος στην ασφάλεια επικαλέστηκε μεγάλη μελέτη στο Ισραήλ, από την οποία προέκυψε πως ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή άλλων σπάνιων επιπλοκών είναι πολλαπλάσιος αν νοσήσει κανείς από COVID-19.

Η Λεμονιά Σκούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, εξήγησε τους μηχανισμούς παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μέσω των εμβολίων mRNA, που προστατεύουν από την COVID-19 λοίμωξη γιατί μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Διευκρίνισε πως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα προστατευτικά επίπεδα των αντισωμάτων, ενώ επεσήμανε πως η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσησης και νοσηλείας παραμένει υψηλή και στη μετάλλαξη Δέλτα.

Αναφερόμενη στις άλλες γραμμές άμυνας, τόνισε τον ρόλο των Β μνημονικών κυττάρων και των Τα κυτάρων της επίκτητης ανοσίας. "Τα Τ λεμφοκύτταρα που θα δράσουν ως δραστικά κύτταρα, σκοτώνοντας τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα και θα βοηθήσουν σε μια ισχυρότερη  ανοσοαπάντηση από τα Β λεμφοκύτταρα και την εγκατάσταση της ανοσιακής μνήμης", είπε.

Ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εστίασε στην ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, επισημαίνοντας πως η νόσος COVID-19 προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και σε αυτές τις ηλικίες. "Στην Ελλάδα, με δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, είχαμε γύρω στους 230 εφήβους οι οποίοι νοσηλεύτηκαν, και δυστυχώς 2 κατέληξαν. Και μην ξεχνάμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχει στα παιδιά όπως και στους ενήλικες", σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική αύξηση των νοσηλειών παιδιών, κατά την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια, είπε πως τα εμβόλια έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά. "Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι στα επίπεδα και των άλλων εμβολίων, με πολύ σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονής του μυοκαρδίου, του περικαρδίου, οι οποίες παρατηρούνται κυρίως σε νεαρούς άρρενες 12 με 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση, περιπτώσεις οι οποίες αυτοπεριορίζονται. Και μάλιστα να τονίσουμε ότι εφόσον κάποιος νοσήσει με COVID-19 έχει περίπου 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα", τόνισε.

Για την 3η δόση του εμβολίου, σημείωσε πως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους συζητιέται η χορήγησή του σε ηλικιωμένα αδύνατα άτομα, ιδιαίτερα όσα ζουν σε κλειστές δομές, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας βοηθά η πρωτεΐνη να χτίσουμε μυϊκή μάζα
ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση