Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα για ραντεβού χορήγησης τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη διενέργεια τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 50 έως 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β (100.000 άτομα) και με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου. 

Για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Moderna και τη διακοπή χορήγησής του σε σκανδιναβικές χώρες, είπε πως οι υπόλοιπες το χορηγούν και ότι το ίδιο κάνει και η Ελλάδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στα φάρμακα κατά της CoViD, εκτιμώντας πως έχει υπογραφεί κεντρική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του έτους.

Αναφέρθηκε και στα παιδικά πάρτι, λέγοντας πως τα παιδιά πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα, αλλά είναι καλό να κρατούν τον αριθμό σε μονοψήφια νούμερα, καθώς τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

Για τα μέτρα, είπε πως εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με μάσκα στα καταστήματα και σε κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχει μία δυσανεξία, ειδικά από τα νέα παιδιά που θέλουν να διασκεδάσουν. 

Σε σχέση με την προσπάθεια για εμβολιασμό του πληθυσμού, είπε πως στο εξής πρέπει να είναι συλλογική, λέγοντας πως βιώνουμε συνθήκες πολέμου.

Εμβολιασμός

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η τρίτη δόση δεν είναι πανάκεια και ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει η πρώτη και η δεύτερη δόση.

Συνέδεσε εκ νέου τον αριθμό των κρουσμάτων με τα επίπεδα εμβολιασμού και τόνισε πως οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν, ακόμη και εάν εκτεθούν στον ιό.

Εκτίμησε πως η επιδημία έχει τάσεις σταθεροποίησης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως παρατηρείται μικρή αύξηση στον Νότιο, τον Βόρειο και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Έδωσε έμφαση στην πιθανότητα αυξημένης μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου βρίσκονται πολλά άτομα, αλλά είναι μικρότερος, όταν πρόκειται για εμβολιασμένους. Ακόμη και αυτούς, ωστόσο, απαιτείται προσοχή και χρήση μάσκας.

Η πληρότητα των ΜΕΘ - είπε - ξεπερνά πανελλαδικά το 66%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 94%.

Για την πληρότητα των αμφιθεάτρων στα Πανεπιστήμια, είπε πως τα επίπεδα εμβολιασμού σε φοιτητές και καθηγητές είναι της τάξης του 80% έως 90%

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση κατά 5% στις νέες διαγνώσεις, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 1%.

Σε σχέση με τα νέα μέτρα, είπε πως παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί και είναι θέμα του καθένα για την τήρησή τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Προλαμβάνω": Πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα
Ιδέες για σνακ με άφθονη πρωτεΐνη
Η άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με ΧΑΠ