Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς αποτελεί όχι μόνο πηγή ενέργειας, αλλά και δομικό συστατικό. Και ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είμαστε, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να προσθέσετε περισσότερη ποιοτική πρωτεΐνη στα γεύματά σας, εφόσον προέρχεται από άλιπες πηγές που δεν έχουν μαγειρευτεί με τρόπο που τις κάνει ανθυγιεινές (π.χ. τηγάνισμα).

Ένας καλός τρόπος για να βάλετε περισσότερη πρωτεΐνη στην καθημερινότητά σας είναι να την εντάξετε στα τακτικά σας σνακ. Είναι πολύ εύκολος τρόπος να αποφύγετε σνακ με ζάχαρη και κενές θερμίδες.

Αυτές είναι μερικές καλές επιλογές.

  • Ένα μπολ γιαούρτι περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και πολύτιμα προβιοτικά – βακτήρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου μας και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά δουλεύει ο μεταβολισμός μας. Αυτό είναι που το καθιστά και τόσο καλή τροφή για ένα ταραγμένο στομάχι.
  • Προσθέστε κεφίρ αντί για γάλα στα smoothies σας για να αυξήσετε την πρόσληψή σας κατά 8-10 γραμμάρια και να τους δώσετε διαφορετική γεύση.
  • Το κότατζ τσιζ περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό κουπάκι.
  • Ένα μπολ γάλα με βρώμη (μισή κούπα βρώμη, μία κούπα γάλα) περιέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.
  • Αναμείξτε στο μπλέντερ 2 κατεψυγμένες μπανάνες με μία κούπα στραγγιστό γιαούρτι και καταψύξτε το. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υγιεινή εκδοχή παγωτού μπανάνας, με περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Μία χούφτα αμύγδαλα περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ωφέλιμα λιπαρά.
  • Το χούμους είναι ένα ντιπ που φτιάχνεται από ρεβίθια και μπορεί να προσφέρει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα – περιέχει όμως και άφθονα (ωφέλιμα) λιπαρά, οπότε προσοχή με τις θερμίδες.
  • Βράστε φακές, αναμείξτε τις με μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο για 25 λεπτά. Θα γίνουν τραγανές σαν μίνι ποπ κορν, και θα προσφέρουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών ανά κούπα.
  • Τα ενταμάμε – τα φασόλια της σόγιας – είναι εξαιρετικό σνακ που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα μαγαζιά με ασιατικό φαγητό, και περιέχουν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μισή κούπα.
  • Ψήστε μανιτάρια γεμιστά με τυρί, και συνδυαστικά θα σας δώσουν περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα (10-12 μανιτάρια). Πριν τα βάλετε στον φούρνο, αφήστε τα μανιτάρια για 15 λεπτά στον ήλιο, για να αυξήσετε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Προλαμβάνω": Πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα
Η άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς με ΧΑΠ
Η μουσική βοηθά στην ανάρρωση από εγχείρηση [επισκόπηση]