Με παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ορίζονται έκτακτα ειδικά περιοριστικά μέτρα για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, για λόγους αποφυγής περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σε επιστολή που στάλθηκε το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο ορίζει τον αυστηρό χρονικό περιορισμό των 60 λεπτών για τη διενέργεια της παρέλασης, η οποία θα είναι αμιγώς στρατιωτική, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει πολιτικά τμήματα (συλλόγους απογόνων Μακεδονομάχων και τραυματιών πολέμου, πολιτιστικά σωματεία, εφέδρους, μαθητές κ.ά.). Στην ουσία η παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιορίζεται στο μισό, καθώς συνήθως διαρκεί 2 και πλέον ώρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο ορίζει ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους θεατές της παρέλασης, κάτι το οποίο ανέφερε ως ισχυρή σύσταση η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης. Παρόλο που η εκδήλωση θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, η μάσκα θεωρείται υποχρεωτική, λόγω συνωστισμού.

Στο μεταξύ, η αναφορά στο έγγραφο ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί «μόνο στρατιωτική παρέλαση», έχει προκαλέσει σύγχυση αναφορικά με την τύχη της μαθητικής παρέλασης, που έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, στην οδό Τσιμισκή. Η σχετική αναφορά επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η απόφαση αφορά μόνο τη μη συμμετοχή μαθητικών τμημάτων στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης ή αν ζητά τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης της 27ης. 

Πηγές του υπουργείου διευκρίνισαν ότι οι μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά (και στη Θεσσαλονίκη) όπως ορίζεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου.

Θα τηρηθεί αυστηρά η χρονική διάρκεια της 1 ώρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με συμμετοχή 645 φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ.
"Καραμανδάνειο" Πάτρας: Αξονική εγκεφάλου σε βρέφος 45 ημερών
ΗΠΑ: Εντοπίστηκε στα λύματα αναπνευστικός ιός που συνδέεται με παράλυση