Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο καφές θα μπορούσε να ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Έδειξε ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης ή 3 φλιτζάνια την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών συννοσηροτήτων.

Η έρευνα στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έδειξε ότι οποιαδήποτε ποσότητα καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης καρδιομεταβολικών συννοσηροτήτων.

Η έρευνα έδειξε ότι σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ, ή όσους, λάμβαναν λιγότερα από 100mg καφεΐνης την ημέρα, η μέτρια κατανάλωση δηλαδή 3 φλιτζάνια την ημέρα καφεΐνης 200–300 mg είχε το χαμηλότερο κίνδυνο για έναρξη καρδιομεταβολικών συννοσηροτήτων.

Μελετήθηκαν 172.315 άνθρωποι 37-73 ετών χωρίς καρδιομεταβολικές νόσους στην έναρξη για την ανάλυση της επίδρασης της καφεΐνης. Χωριστή ομάδα 188.091 ανθρώπων περιλήφθηκε για την εξέταση της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια την ημέρα είχαν μείωση του κινδύνου κατά 48.1% ενω όσοι κατανάλωναν 300 mg καφεΐνη; την ημέρα είχαν μείωση 40.7% σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ ή έπιναν λιγότερο από 100 mg την ημέρα.

Η κατανάλωση 200–300 mg καφεΐνης την ημέρα θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιομεταβολικής συννοσηρότητας σε ανθρώπους χωρίς καρδιομεταβολική νόσο, δήλωσαν ερευνητές.

 

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία 
23ο Συνέδριο HealthWorld στις 23 – 24 Σεπτεμβρίου
5ο ‘’GODay…Με την έγκαιρη διάγνωση έχεις τον χρόνο!’’