Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου ήταν τεράστια τα τελευταία χρόνια, και όσο πάει εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και κουραστική διαδικασία για τον ασθενή. Οι επιπτώσεις της θεραπείας κατά του καρκίνου είναι σωματικές και ψυχολογικές, και μέσα σε όλο αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο εαυτός μας πρέπει να έρχεται πρώτος. Αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να φροντίζετε τον εαυτό σας όσο καταπολεμάτε τον καρκίνο.

Μην ξεχνάτε τη διατροφή σας

Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο δυνατοί και θα παρέχει στο σώμα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με κορεσμένα λιπαρά και με επεξεργασμένα τρόφιμα. Φροντίστε τα γεύματά σας να περιέχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, ώστε να λαμβάνετε τα αντιοξειδωτικά που έχετε ανάγκη.

Ο ύπνος είναι σημαντικός

Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες κάθε βράδυ, αλλά και να είναι ποιοτικός ο ύπνος σας. Τον έχετε ανάγκη περισσότερο από ποτέ για να διατηρείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας, που ούτως ή άλλως έχουν δεχτεί ένα πλήγμα από την θεραπεία.

Φροντίστε το δέρμα σας

Το 80% των ασθενών που ακολουθούν κάποια θεραπεία για καρκίνο έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο δέρμα τους, και συνήθως η φροντίδα του μένει τελευταία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί ακόμα και να διακόψει την θεραπεία του λόγω αυτών των επιπτώσεων. Τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay έχουν δεσμευτεί να φροντίσουν το δέρμα των ασθενών με καρκίνο, να περιορίσουν ή να επιβραδύνουν τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις θεραπείες.

Επιπλέον, η La Roche-Posay ενισχύει το έργο του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, με μια σειρά από ενέργειες που διοργανώνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας:

  • Δερματολογικές Εσπερίδες ενημέρωσης ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και συγγενών
  • Δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς  (περιποίηση και make-up)
  • Διάθεση προϊόντων και ενημερωτικού υλικού σε πάνω από 6,000 ασθενείς

Επίσης, σε συνεργασία με τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη, που έδωσε την δική του μάχη με τη νόσο και βγήκε νικητής, για την ενημέρωση γύρω από τη φροντίδα του δέρματος κατά την θεραπεία του καρκίνου.

Γυμναστείτε στο βαθμό που μπορείτε

Το να κρατάτε το σώμα σας δραστήριο θα σας κάνει καλό και ψυχολογικά. Προσπαθείτε να κινείστε όσο μπορείτε για να μην ατροφούν οι μυς σας. Είναι καλή ιδέα και για να βρίσκεστε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, να του προτείνετε να βγείτε για περπάτημα. Για την ακρίβεια...

...περάστε αρκετό χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα

Επειδή η φροντίδα του εαυτού μας δεν έχει να κάνει μονάχα με το σώμα, έχει να κάνει και με την ψυχή. Και το να είστε κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε είναι πολύ σημαντικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πείτε και "όχι". Αν μη τι άλλο, περισσότερο από ποτέ αυτές τις στιγμές επιλέγετε να τις μοιραστείτε με όποιους θέλετε εσείς.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν είναι ντροπή, ούτε είστε αδύναμοι αν χρειάζεστε επιπλέον ψυχολογική υποστήριξη. Για την ακρίβεια, ένα τεράστιο ποσοστό ασθενών που ακολουθεί συμβουλευτική κατά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα την κατάσταση. Ζητήστε όση βοήθεια χρειάζεστε, ζητήστε συμβουλές από ειδικούς και μην ξεχνάτε πως ο καρκίνος αντιμετωπίζεται. Η αισιοδοξία μας παίζει μεγάλο ρόλο. Ας μην τη χάνουμε, λοιπόν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό