"Δεν θα υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα και τοπικά lockdown. Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί, δηλαδή 00:00 - 06:00 να μην κυκλοφορεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί ή να μην μπορεί να πάει σε ένα μαγαζί. Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά θα αφορούν χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους".

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον Σκάι, απέκλεισε το να ανοίξουν κλειστοί χώροι για ανεμβολίαστους σε κομμάτι της εστίασης: "Αυτό μπορώ να το πω από τώρα. Στους εξωτερικούς χώρους πάλι θα υπάρχουν τα τεστ. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, παραπάνω περιορισμοί αυτής της φύσεως ενδεχομένως να μπουν στους κοινούς χώρους", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, δεν υπάρχει διαφωνία με τους ειδικούς. Αναφερόμενος στα "προνόμια" στους εμβολιασμένους, σημείωσε πως "προφανώς οι ελευθερίες πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες, διότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν και να κινδυνεύσουν".

Δεν πρόκειται - είπε - για μέτρο τιμωρητικό για τους ανεμβολίαστους: "Κάποια στιγμή, πρέπει να καταλάβουμε ότι πλέον τα περιοριστικά μέτρα είναι για την προστασία των ανεμβολίαστων", διευκρίνισε.

Υποχρεωτικότητα

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: 

"Επειδή είναι ωραία να ακούμε και ακούω από πολύ κόσμο να μιλάει για υποχρεωτικότητα. Περιμένω, όμως, να ακούσω και τι σημαίνει υποχρεωτικότητα. Γιατί αυτός που προτείνει να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60, πρέπει να μας πει. Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει, δεν θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε, ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου; Σημαίνει ότι δεν θα τον βάζουμε μέσα στο νοσοκομείο αν αρρωστήσει";

Όπως ανέφερε, όπου δεν τίθεται θέμα ατομικής επιλογής, αλλά υπάρχει πραγματικά κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας, όπως στους υγειονομικούς, εκεί βάζουμε υποχρεωτικότητα και βάζουμε και το σκληρό, αν θέλετε, μέτρο της αναστολής στην εργασία.

Πηγαίνοντας στο πλαίσιο της ατομικής, πλέον, επιλογής, δηλαδή ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει.

"Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει, δεν σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και υπάρξουν κατηγορίες που συνταγματικά θα είναι ανεκτό, θα το συζητήσουμε", σημείωσε.

Τρίτη δόση

Για το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου, επισήμανε πως το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας.

Τα στοιχεία - εξήγησε - δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο, είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι ενισχύει πολύ σημαντικά τον οργανισμό, ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, περίπου 350.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας για αναμνηστική δόση. 

Προανήγγειλε, δε, και άλλες ενέργειες σε επίπεδο καμπάνιας για τον εμβολιασμό. Δηλαδή, καθημερινά, θα δέχονται SMS όσοι δεν έχουνε εμβολιαστεί, για να τους τονίζεται η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Αυτό θα γίνεται μετά το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα σε 70 χώρες: Οι τάσεις στις αισθητικές παρεμβάσεις
Σύνδρομο της κοπιωπίας: Πώς επηρεάζονται τα μάτια
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]