Στη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έδειξαν ότι το φάρμακο φλουβοξαμίνη είναι ικανό να μειώσει τον κίνδυνο της παρατεταμένης νοσηλείας από τον COVID-19.

Τα ευρήματα από τη δοκιμή TOGETHER, που δημοσιεύονται στο The Lancet Global Health, διευκρίνισαν ότι η χρήση της φλουβοξαμίνης από ασθενείς υψηλού κινδύνου με πρώιμη διάγνωση COVID-19 μετρίασαν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. 

Ο Δρ Έντουαρντ Μιλς, ο κύριος ερευνητής της δοκιμής από το Πανεπιστήμιο McMaster, δήλωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις και εκστρατείες εμβολιασμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και σημαντικές στη μείωση του αριθμού νέων συμπτωματικών περιπτώσεων, νοσηλειών και θανάτων λόγω της COVID-19. Ωστόσο, η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για άτομα σε χώρες με χαμηλούς πόρους και περιορισμένη πρόσβαση σε εμβολιασμούς».

«Ο εντοπισμός φθηνών, ευρέως διαθέσιμων και αποτελεσματικών θεραπειών κατά της COVID-19 έχει επομένως μεγάλη σημασία και η επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν καλά κατανοητά προφίλ ασφάλειας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Τι είναι η φλουβοξαμίνη;

Η φλουβοξαμίνη είναι ένας τύπος εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων ψυχικής υγείας , όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και επιλέχθηκε ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19 λόγω της αντιμετώπισής του. 

Η Δρ Angela Reiersen, συν-συγγραφέας της μελέτης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δήλωσε: «Η φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να προκληθούν από τη λοίμωξη από SARS-CoV-2».

Πηγές:
https://www.healtheuropa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παράγοντες κατάθλιψης που έρχονται μεγαλώνοντας
Εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων και στην Καρδίτσα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα