Έως τώρα, φαινόταν ότι σχεδόν δεν υπάρχει μέρος του σώματος που να μη χτυπά ο κορωνοϊός, αλλά νέα έρευνα προσθέτει ακόμα ένα. Η COVID-19 ενδεχομένως μπορεί να μολύνει το εσωτερικό του αυτιού και να επηρεάσει την ακοή και την ισορροπία.

Υπάρχουν αναφορές για ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν συμπτώματα όπως απώλεια ακοής, εμβοές, ζάλη και προβλήματα ισορροπίας. Επιστήμονες του ΜΙΤ χρησιμοποίησαν κυτταρικά μοντέλα του έσω ωτός του ανθρώπου με ιστό έσω ωτός και τα εξέθεσαν στον ιό.

Tα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει το έσω ους, ιδιαίτερα τριχωτά κύτταρα που είναι ζωτικής σημασίας για την ακοή και την ισορροπία. Σε μικρότερο βαθμό, ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα  Schwann.

Άλλα είδη κυττάρων στο έσω ους δεν είναι ευάλωτα στη λοίμωξη, αναφέρει η έρευνα στο Communications Medicine.

Πιθανές οδοί πρόσβασης του ιού στα αυτιά περιλαμβάνουν την Ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει τη μύτη με το μέσο ους.

Η Dr. Konstantina Stankovic, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός ενδεχομένως μπορεί να διαφύγει από τη μύτη, από μικρά ανοίγματα που περιβάλλουν τα οσφρητικά νεύρα, να εισχωρήσει στον εγκεφαλικό χώρο και να μολύνει τα κρανιακά νεύρα ,περιλαμβανομένου ενός που συνδέεται με το έσω ους.

Η έρευνα δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής και ισορροπίας, αλλά το ποσοστό ασθενών με COVID-19 που έχουν προβλήματα στα αυτιά δεν είναι γνωστό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα σε 70 χώρες: Οι τάσεις στις αισθητικές παρεμβάσεις
Σύνδρομο της κοπιωπίας: Πώς επηρεάζονται τα μάτια
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]