Ο Οκτώβριος του 2021 αναδεικνύεται στον δεύτερο χειρότερο μήνα για τη Θεσσαλονίκη από την έναρξη της πανδημίας. Με 13.887 κρούσματα συνολικά και μέσο ημερήσιο όρο τα 448 κρούσματα, ο Οκτώβριος έχει ξεπεράσει κατά 23% τα μεγέθη του Απριλίου (10.932 κρούσματα συνολικά και 364,4 κατά μέσο ημερήσιο όρο), μήνα κορύφωσης του τρίτου κύματος. Τα δεδομένα πλησιάζουν απειλητικά αυτά του "μαύρου Νοέμβρη" του 2020, που με 17.113 συνολικές μολύνσεις και 570,4 σε ημερήσιο μέσο όρο, κρατά μέχρι σήμερα τα σκήπτρα του χειρότερου μήνα από την έναρξη της πανδημίας.

Ένα χρόνο μετά από το επιδημικό "τσουνάμι" που σάρωσε την πόλη, η δυναμική με την οποία εισήλθε ο Νοέμβριος του 2021 προδιαγράφει μια πορεία περαιτέρω επιδείνωσης. Η συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία της πόλης παραπέμπει σε εικόνα πιθανής επανάληψης του περσινού σκηνικού, και μάλιστα με την κοινωνία αυτή τη φορά ανοιχτή και τα μέτρα ατομικής προστασίας να έχουν ξεχαστεί από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από το ΑΠΘ είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα, έχει επανέλθει μετά από μήνες σε επίπεδο του "κόκκινου" συναγερμού. Και όλα αυτά, ενώ ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί η επιδημιολογική επίπτωση των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου 26 - 28 Οκτωβρίου.

Επιστήμονες, τοπικοί φορείς και γιατροί πρώτης γραμμής αναμένουν αυτή την εβδομάδα τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα ανάσχεσης μιας πορείας που μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Τα αρνητικά ρεκόρ και οι πιο δύσκολοι μήνες

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα μεγέθη του Οκτωβρίου του 2021, που ολοκληρώθηκε χθες, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021, μήνες κορύφωσης του 2ου και 3ου κύματος της πανδημίας, αντίστοιχα.

 

Οι 872 νέες λοιμώξεις που κατέγραψε η Π.Ε. Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, πολύ κοντά στο "μαύρο" ρεκόρ των 905 που είχε στις 18 Νοεμβρίου του 2020. Με δεδομένο και τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ σήμερα, πολλοί προεξοφλούν πως είναι θέμα ημερών το σπάσιμο και αυτού του ρεκόρ.

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει τις 5 ημερομηνίες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Οι 4 στις 5 ήταν μέσα στον Νοέμβριο του 2020.

 

Ιπποκράτειο: η δυσκολότερη εφημερία εδώ και ένα χρόνο

Την τελευταία εβδομάδα η πίεση στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχει αρχίζει να "σφίγγει" σημαντικά, θυμίζοντας την πορεία που οδήγησε στην κατάρρευση του Νοεμβρίου του 2020.

Πάνω από 220 πολίτες επισκέφθηκαν το COVID Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της εφημερίας του Σαββάτου, που έληξε το πρωί της Κυριακής στη "δυσκολότερη εφημερία μετά από περίπου ένα χρόνο", όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης. Οι εισαγωγές περιστατικών COVID για νοσηλεία ξεπέρασαν τις 50, αριθμός ρεκόρ για πολλούς μήνες, ενώ παράλληλα τα ΤΕΠ non COVID χειρίστηκαν πολλά δύσκολα περιστατικά, σε μια εφημερία που χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς του Ιπποκράτειου ως εφιαλτική.

Από σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ένταξη στο σύστημα 200 κλινών του Κέντρου "Αρωγή" που θα προορίζονται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε αποδρομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η συνδρομή και άλλων ιδιωτικών μονάδων, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για μετατροπή - αν καταστεί αναγκαίο - μικρότερων νοσοκομείων σε μονοθεματικά.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται συνολικά:

  • 835 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 648 ανεμβολίαστοι (77,6%) και 187 εμβολιασμένοι
  • 78 ασθενείς με μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου, εκ των οποίων οι 66 ανεμβολίαστοι (84,7%) και οι 12 εμβολιασμένοι
  • 145 ασθενείς σε ΜΕΘ COVID-19, εκ των οποίων οι 134 ανεμβολίαστοι (92,5%) και οι 11 εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]