Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος άρχισαν οι προβληματισμοί για την ανοσία, κάτι που απαιτούσε μελέτες. Η ανοσία διαρκεί 6 μήνες ή και περισσότερο.

Η υβριδική ανοσία εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, είναι η ανοσία των ανθρώπων που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό μετά από εμβολιασμό. Σχετικά με όσους νόσησαν, μελέτες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης που διατυπωνεται πλέον από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για τη χορήγηση μιας δόσης στους 6 μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχει υψηλά αντισώματα, ακόμα και για την παραλλαγή Δέλτα. Η ανοσία από τα εμβόλια και τη νόσο είναι υψηλή, αλλά όχι 100%. Επηρεάζεται από την ηλικία, τις μεταλλάξεις και άλλα νοσήματα.

Τα στοιχεία είναι περισσότερα για το εμβόλιο. Δεν είναι γνωστοί παράγοντες ανοσίας στα παιδιά ή στους συμπτωματικούς.

Υπάρχει τον τελευταίο καιρό ερωτηματικό για το ποιο είδος ανοσίας υπερτερεί. Δεδομένα του CDC από δίκτυο 187 νοσοκομείων των ΗΠΑ αφορούν  σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με covid και έδειξαν ότι οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει 3 έως 5,5 μήνες πριν είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με covid σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγουμένη λοίμωξη.

Ο εμβολιασμός προσφέρει ψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας- κάτι που αποδυναμώνει τις απόψεις ότι η νόσηση είναι είδος φυσικού εμβολίου. Η νόσος είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου άρχισε η χορήγηση τρίτης δόσης και μελετάται και η ηλικιακή επέκτασή της.

Πριν 2 ημέρες, στο Lancet δημοσιεύτηκε μια μελέτη παρατήρησης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου.

Ανάλυση από 728.000 άτομα άνω των 12 ετών, που έλαβαν την τρίτη δόση από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο συγκρίθηκαν με άτομα που έκαναν 2 δόσεις τουλάχιστον πριν 5 μήνες. Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν ήταν οι εισαγωγές, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι.

Η αποτελεσματικότητα 7 ημέρες μετά την τρίτη δόση ήταν 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής, 92% μικρότερος κίνδυνος σοβαρής νόσησης και 81% μικρότερος για θάνατο.

Συμπέρασμα, ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική για σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με τις 2 δόσεις.

Απρόθυμοι

Στο περιοδικό Plos δημοσιεύτηκε μελέτη για τους απρόθυμους να εμβολιαστούν. Ερωτηματολόγια σε 200.000 άτομα από 51 χώρες έδειξαν ότι ο κύριος λόγος που δεν εμβολιάστηκαν ήταν η πεποίθηση ότι δεν θα τους συμβεί, ότι είναι άτρωτοι. Με τη στάση αυτή συμβάδιζε και η αδιαφορία για τα μέτρα πρόληψης. Σε χώρες με προηγμένη ατομικότητα, το φαινόμενο ήταν πιο έντονο. Η αντιμετώπιση της άρνησης, σημειώνει η κα Θεοδωρίδου, θέλει μελέτη και σωστές παρεμβάσεις.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει την Παρσκευή η πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση σε όσους έκαναν το μονοδοσικό

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο ώστε να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με Johnson & Johnson είτε με Pfizer και αργότερα και με το Moderna.

Για όσους έκλεισαν 6 μήνες από τη δεύτερη δύση και είναι κάτω των 50 ετών, η επιτροπή εμβολιασμού θα αποφασίσει αύριο, και αν δοθεί το πράσινο φως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Ε.Ψ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]