Την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσουν εκ νέου η κοινωνία και η οικονομία, παρά την έξαρση της πανδημίας, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι "ακόμα το σκέφτονται".

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την Ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα "Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία Covid-19".

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είπε ότι υπηρετούν τρεις αρχές:

Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν. Όσοι δεν θωρακίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο. "Θα ζητήσω από όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει, εάν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού", είπε.

Τονίζοντας ότι μόνο έτσι, με το μεγάλο όπλο του εμβολίου, θα μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, «θα ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια» και «θα χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας αντί για ασθενοκεντρικό», που θα βασίζεται στην πρόληψη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να σπεύσουν οι ήδη εμβολιασμένοι για την ενισχυτική τρίτη δόση (σ.σ. όταν παρέρχεται 6μηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους). Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη, καθώς θα αφορά το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει αρνηθεί τον εμβολιασμό.

Πέραν της αναφοράς στην πανδημία, μίλησε γενικά για την ανάγκη της πρόληψης: "Ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή η άσκηση, το κόψιμο του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η σωστή διατροφή, ανεβάζουν μέχρι και 18 χρόνια το προσδόκιμο ζωής", είπε, επικαλούμενος σχετικές έρευνες.

"Τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας στον υγιεινό τρόπο ζωής θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου", τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόνοιες που λαμβάνει το υπουργείο για τη φαρμακευτική δαπάνη: "Εφτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση στο υπουργείο, ενώ με το clowback επιβραβεύουμε τις καινοτόμες εταιρείες", πρόσθεσε.

Και παρέπεμψε στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, φυσικής άσκησης, προεγχειρητικού ελέγχου, ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο ή άνοια, που ήδη βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]