Ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα μπορεί ενδεχομένως να λαμβάνουν καλή προστασία από εμβόλια mRNA κατά της COVID-19, ακόμα και ενώ υποβάλλονται σε αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρει μικρή έρευνα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο φέτος, ερευνητές στη Γαλλία χορήγησαν τα εμβόλιο Pfizer/BioNTech σε 306 ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, το 70% των οποίων είχε λάβει πρόσφατα ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Ασθενείς με αντισώματα κατά της COVID-19 από προηγούμενη λοίμωξη έλαβαν μόνο μια δόση. Οι περισσότεροι έλαβαν και τις δυο.

Περίπου 10% των ασθενών απέτυχε να αναπτύξει αντισώματα ως ανταπόκριση στις 2 δόσεις και έλαβε και τρίτη, που προκάλεσε με επιτυχία δημιουργία αντισωμάτων σε όλους εκτός από 3 ανθρώπους που είχαν επίσης διαταραχές στο αίμα που έβλαπταν την επίδραση των εμβολίων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πριν τα εμβόλια, το ποσοστό θνητότητας σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα που νόσησαν από COVID-19 ήταν 30%. Στη συγκεκριμένη έρευνα, που διήρκεσε 7 μήνες, μόνο 8 ασθενείς (ποσοστό 2.6% του συνόλου) εμφάνισαν ελαφρά COVID-19.

Επειδή η έρευνα ήταν μικρή και όχι τυχαιοποιημένη, οι ερευνητές καλούν σε περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Thoracic Oncology.

Πηγές:
Journal of Thoracic Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών