H COVID-19 προκαλεί προβλήματα ύπνου και κούραση, αλλά άλλοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να είναι πίσω από την αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους που παρατηρούνται κατά την πανδημία, αναφέρει έρευνα.

Ενήλικες που βρίσκονται θετικοί στον ιό έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή κούραση και τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα ύπνου σε σχέση με όσους βρίσκονται αρνητικοί.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για ψυχικές διαταραχές- κυρίως άγχος και κατάθλιψη- ήταν παρόμοιος μεταξύ των 2 ομάδων, αν και υψηλότερος από αυτόν σε ενηλίκους παρόμοιας ηλικίας πριν την πανδημία.

Αυτό υποδεικνύει ότι ποσοστά άγχους που αναφέρθηκαν από τον Μάρτιο 2020 μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται στο στρες λόγω πανδημίας.

Η λοίμωξη με  COVID-19 προκαλεί αύξηση των συμπτωμάτων κούρασης και προβλημάτων ύπνου, αναφέρει ο ερευνητής Matthias Pierce.

Βλέπουμε επίσης αύξηση στην ψυχική δυσφορία σε όσους βρίσκονται θετικοί στο τεστ, αλλά αυτό μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τα χαρακτηριστικά αυτών που εξετάζονται.

Στη νέα έρευνα, σχεδόν 1 στους 4 είχε ιστορικό άγχους, κατάθλιψης ή άλλης διαταραχής ψυχικής υγείας πριν εξεταστεί για COVID-19.

Ο Pierce του University of Manchester, συνέκρινε ποσοστά κούρασης, προβλημάτων ύπνου και διαταραχών ψυχικής υγείας σε 233.000 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 το 2020 και 11,7 εκατομμύρια που δεν βρέθηκαν

Χρησιμοποίησε στοιχεία βρετανικής βάσης δεδομένων με αρχεία ασθενών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η επίμονη κούραση ήταν περισσότερο από 5 φορές πιο συνήθης σε ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ σε σύγκριση με αυτούς που βρέθηκαν αρνητικοί.

Επιπλέον, τριπλάσιοι άνθρωποι με επιβεβαιωμένη COVID-19 διαγνώστηκαν με διαταραχή ύπνου εντός 6 εβδομάδων από το θετικό τεστ σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τη λοίμωξη.

Ο κίνδυνος για διαταραχές ψυχικής υγείας ήταν παρόμοιος για τις 2 ομάδες, αν και υψηλότερος από αυτόν σε ενηλίκους πριν την έναρξη της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο στόχαστρο 100 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση - Γεωργιάδης: Τι θα γίνει με το Ozempic
Γεωργιάδης για απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Σχεδιάζεται μήνυμα επιβεβαίωσης (OTP) στο κινητό
Πώς προκαλείται η πιτυρίδα - Λύση σε έξι εβδομάδες