Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, προέβη την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως από τις 8 σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών περίπου 80 γιατρών στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα. Τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς - είπε - ανέχονται σε 900.000, εκ των οποίων τα 137.000 αφορούν την πρώτη δόση και τα 420.000 την τρίτη. 

Όπως είπε, τα μέτρα αφορούν τρία στάδια:

  • Χώρους προσβάσιμους σε όλους, με τήρηση των μέτρων (μάσκα, μέτρα ασφαλείας).
  • Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο (λιανεμπόριο, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).
  • Χώρους διασκέδασης σε κλειστούς χώρους: πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια).

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

  • Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
  • Στο Δημόσιο, θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα Υγείας πιέζεται, αλλά αντέχει, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει το σύνολο των ΜΕΘ.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε πως στους εσωτερικούς χώρους εστίασης έχουν πρόσβαση μόνον οι εμβολιασμένοι, ενώ σε φαρμακεία, φούρνους, κάβες και σούπερ μάρκετ η πρόσβαση γίνεται και χωρίς έλεγχο.

Ο κ. Μπίνης έδωσε στοιχεία για τους ελέγχους τα οποία περιλαμβάνονται στο συνημμένο αρχείο. Τα νέα μέτρα παρατίθενται στο ακόλουθο γράφημα.

Δημ.Κ.

 

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς προκαλείται η πιτυρίδα - Λύση σε έξι εβδομάδες
17 Σεπτεμβρίου Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας
Σχολικός εκφοβισμός: Πώς αντιμετωπίζεται από τους γονείς των θυμάτων [ελληνική μελέτη]