Όσο και αν κάνουμε μεγάλα βήματα κοινωνικά για να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας ως άνδρες, υπάρχουν ακόμα αμέτρητα σπίτια που μεγαλώνουν αγόρια μαθαίνοντάς τους ότι “οι άντρες δεν κλαίνε”, ή άλλα παρόμοια κατάλοιπα από μια περασμένη εποχή. Δεν χρειάζεται όμως να είμαστε αρνητικοί: Υπάρχει παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας που ξεκινά να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να ανακαλύπτει πόσο πιο εύκολη είναι η ζωή όταν τα αποδέχεται αντί να τα καταπιέζει.
Επειδή όμως η καταπίεση των συναισθημάτων θεωρούνταν δεδομένο κομμάτι της ανδρικής ταυτότητας για τόσο πολύ καιρό, όπως η έκφρασή τους θεωρούνταν σημάδι αδυναμίας, δεν είναι παράξενο ακόμα για πολλούς άνδρες να δυσκολεύονται να συνηθίσουν στο νέο δεδομένο – ότι δηλαδή όλοι έχουμε συναισθήματα και όλοι έχουμε εξίσου δικαίωμα (και είναι καλό!) να τα εκφράζουμε.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές που ελπίζουμε να βοηθήσουν.
Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα
Το να λέμε ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας ακούγεται σαν κάτι τόσο απλό και μέρος της ανθρώπινης φύσης, που φαίνεται οριακά ανόητο να το προτείνουμε σε κάποιον. Κι όμως, ίσως μερικά πράγματα να είναι τόσο δεδομένα στο μυαλό μας, που να τα έχουμε εν τέλει συνηθίσει λάθος. Επίσης, δεν είναι και τόσο καλό για την ψυχική μας υγεία να αφήνουμε ό,τι νιώθουμε να περνάει απαρατήρητο, σαν να λειτουργούμε σε αυτόματο πιλότο.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα στην ψυχική σας υγεία
Το να αισθάνεστε συχνά (ή και συνέχεια) άσχημα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: Για παράδειγμα, μπορεί να είναι 100% συνδεδεμένο με κοινωνικούς ή επαγγελματικούς παράγοντες, άρα να μην είναι ένα πρόβλημα αναγκαστικά που προκύπτει από μέσα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ή ότι πρέπει να το αφήσετε ανεξέλεγκτο.
Ψάξτε για σημάδια, όπως:
Αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου και στην ποιότητα του ύπνου σας
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Αισθήματα ανησυχίας
Κυμαινόμενα επίπεδα ενέργειας
Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
Έντονες αλλαγές στη διάθεση
Γράψτε αυτά που νιώθετε
Ναι, το ξέρουμε: Η λέξη ημερολόγιο δεν είναι ούτε λίγο συνδεδεμένη με το ανδρικό φύλο. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν χρειάζεται ούτε συγγραφικό ταλέντο, ούτε να είναι θέμα συζήτησης. Μπορεί να είναι το μέρος που να γράφετε αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε χωρίς λογοκρισία και χωρίς να φοβάστε ότι γίνεστε υπερβολικοί. Πόσω μάλλον, ίσως να είναι ένα φανταστικό εργαλείο για να καταλαβαίνετε καλύτερα πού βρίσκονται τα όριά σας γύρω από τη λέξη υπερβολή.
Μιλήστε σε μερικά κοντινά σας άτομα
Είτε νιώθετε άσχημα συναισθήματα και δεν είστε σίγουροι γιατί ή πώς να τα προσεγγίσετε, είτε θέλετε να κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια να καταλαβαίνετε καλύτερα αυτά που αισθάνεστε, το να ζητήσετε τη βοήθεια και τη γνώμη των πιο κοντινών και έμπιστων ανθρώπων σας θα σας κάνει να νιώθετε λιγότεροι μόνοι μέσα σε αυτό. Συν ότι ποτέ δεν ξέρετε πότε ένας φίλος θα σάς επιβεβαιώσει το πιο αναπάντεχο πράγμα, αφαιρώντας από πάνω σας λίγο από το βάρος που κουβαλάτε. Η ανοιχτή επικοινωνία για τα συναισθήματα είναι (ξανά και δυστυχώς) κάτι που πολλοί άνδρες δεν κάνουν με τους φίλους τους επειδή απλώς μπορεί να μεγάλωσαν σε ένα πλαίσιο που δεν το έκανε κανείς, ούτε περίμενε κανείς από αυτούς να το μάθουν. Συνεπώς μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να σπάσει το ένα μοτίβο (μη) επικοινωνίας για να περάσει ένα άτομο στο επόμενο, αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια.
Βρείτε αν έχετε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης
Σκεφτείτε τις συνήθειες στις οποίες στρέφεστε όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή λυπημένοι. Ίσως αρχίσετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο στη δουλειά, ή σταματάτε να βγαίνετε από το σπίτι ή ό,τι άλλη συμπεριφορά μπορεί να σας βγαίνει για να ξεχαστείτε ή για να νιώσετε καλύτερα. Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές μπορούν να είναι ανθυγιεινές, σωματικά και ψυχολογικά, ή εθιστικές – από αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μέχρι χρήση ουσιών ή αυξημένο χρόνο σε videogames. Η λίστα με τις αντιδράσεις στα άσχημα συναισθήματα που θα μπορούσαν να σας βλάψουν είναι τεράστια. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψετε αν τις έχετε και να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις κακές συνήθειες με καλύτερες, πιο υγιεινές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου