Ερευνητές του  Osaka University πραγματοποίησαν έρευνα για τις εμπειρίες των εργαζομένων σε ΜΕΘ στην Ιαπωνία.

Tα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Asian Bioethics Review, αποκάλυψαν ηθικά και κοινωνικά θέματα που αποτελούν πρόκληση, όπως περιορισμένη επικοινωνία και αγωγή για την υποστήριξη της ζωής.

Ο ερευνητής Yusuke Seino δήλωσε ότι οι ερευνητές έστειλαν ερωτηματολόγιο σε μέλη της  Japanese Society of Intensive Care Medicine  τον Ιούλιο 2020 και έλαβαν απαντήσεις από 189 υγειονομικούς που ασχολούνταν με την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από τους μισούς που απάντησαν είχαν νιώσει ηθική δυσφορία κατά την πανδημία. Αυτή συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν ότι δεν μπορούν να δώσουν στους ασθενείς την περίθαλψη που χρειάζονται.

Η ηθική δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε burnout, εξήγησαν οι ερευνητές. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στο σύστημα περίθαλψης και είναι ιδιαίτερα προβληματικό κατά τη διάρκεια τη πανδημίας. Πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν λιγότερη ψυχική στήριξη για το προσωπικό μετά την έξαρση της COVID-19.

Οι ερευνητές εστίασαν στο να αναλύσουν τα αίτια της δυσφορίας και στον εντοπισμό άλλων κοινωνικών και ηθικών θεμάτων.

Ο Kazuto Kato, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υπήρχαν δυσκολίες που προέκυψαν από περιορισμούς στις επισκέψεις και από μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, όπως περιορισμένη επικοινωνία με τους ασθενείς και άλλους υγειονομικούς, που έκανε δύσκολη τη λήψη αποφάσεων με επίκεντρο τον ασθενή και την παροχή κατάλληλης στήριξης.

Εμφανίστηκαν  επίσης δυσκολίες στην αντιμετώπιση ασθενών επειδή υπήρχαν ασυνήθιστοι περιορισμοί και έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Εντοπίστηκαν επίσης άλλα σημαντικά θέματα όπως κοινωνική διάκριση έναντι των υγειονομικών λόγω του φόβου για την . COVID-19.

Η έρευνα εντοπίζει σημαντικές περιοχές που χρειάζονται βελτίωση και προσφέρει πιθανές λύσεις. Υπάρχουν αρκετά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν.

Για παράδειγμα, εικονική επικοινωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία και να δοθεί περισσότερη ψυχολογική στήριξη.  Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πρόληψη της κόπωσης και να διασφαλίσουν κατάλληλη περίθαλψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχική υγεία: Συμβουλές για άνδρες
Η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίζεται με ακτινοβολία
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Λαμίας και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων