Η πανδημία έδρασε σαν επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμό σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα του κλάδου Υγείας καθώς εν μέσω πανδημίας σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές. Η ψηφιοπoίηση των υπηρεσιών υγείας με τα μεγάλα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση αποτελούν προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» όσο και για την Ελλάδα μέσω δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την προληπτική ιατρική.

Οι ψηφιακές εξελίξεις στον κλάδο της υγείας έχουν ως επίκεντρο τον ασθενή, ο οποίος απαιτεί εξατομικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Η επίτευξη της εξατομίκευσης αυτής λαμβάνει τη μορφή ενός συστήματος υγείας με τα χαρακτηριστικά της συμμετοχικής υγείας όπου ο ασθενής μετεξελίσσεται σε ενεργό ασθενή.

Η ασθενοκεντρική οργάνωση ενός ψηφιακού συστήματος υγείας, στοχεύει στην ολιστική φροντίδα, στην πρόληψη, και στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. Καινοτόμες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις σε πραγματικό χρόνο είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things”– IoT) ψηφιακές συσκευές που αποκτούν ταυτότητα και ξεχωριστή́«ψηφιακή́ προσωπικότητα» στο «έξυπνο περιβάλλον» που βρίσκονται, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα συστήματα έτσι ώστε να επικοινωνούν με άλλα αντικείμενα στον ίδιο ή σε άλλο χώρο. Τέτοια παραδείγματα είναι συνδεδεμένες φορητές ιατρικές συσκευές (smart watches, wearables, smartinhalers, Bluetooth enable medical devices) και είναι σε θέση να παράγουν, να συλλέγουν, να αναλύουν και να μεταδίδουν δεδομένα, συνδεόμενες με δίκτυα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Στην κατηγορία αυτή δραστηριοποιείται η RespiGene. Συγκεκριμένα η εταιρεία RespiGene,νεοφυής εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας, δραστηριοποιείται στην ψηφιακή ιατρική και συγκεκριμένα σε ψηφιακά λογισμικά διασυνδενδεμένης υγείας, σε ΙοΤ ασύρματες συσκευές και βιοαισθητήρες για την εξατομικευμένη παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις, αλλά και συνοσηρότητες. Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό, έγκαιρης παρέμβασης αλλά και αποτελεσματικότερης διαχείρισης της νόσου.

Το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο της RespiGene αποτελείται από δυο ψηφιακές πλατφόρμες διασυνδεδεμένης υγείας την patientΜpower & την Findair Η ψηφιακή πλατφόρμα patientΜpower περιλαμβάνει: 5 ασύρματες ιατρικές συσκευές οι οποίες ενεργοποιούνται μέσω Bluetooth και οι οποίες συλλέγουν, αναλύουν και μεταφέρουν μέσω ενός cloud δεδομένα στην πλατφόρμα του θεράποντος ιατρού σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα οι ασύρματες ιατρικές συσκευές είναι ένα σπιρόμετρο MIR, ένα οξύμετρο NONIN ένα πιεσόμετρο A&D μια ασύρματη ζυγαριά Bodytrace και ένα ασύρματο θερμόμετρο A&D με δυνατότητα απρόσκοπτης συλλογής δεδομένων και έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του ασθενούς. H ψηφιακή πλατφόρμα patient Mpower είναι επίσης ιδανική για την παρακολούθηση ασθενών με συνοσηρότητες (για παράδειγμα ασθενείς με ΧΑΠ που πάσχουν και από αλλά συνοδά νοσήματα όπως υπέρταση ή Καρδιακή Ανεπάρκεια).

H δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα διασυνδεδεμένης υγείας, η FindAir βασίζεται στην τεχνολογία των έξυπνων συσκευών και απευθύνεται σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Άσθμα. Συγκεκριμένα, αποτελείται από ένα βιοαισθητήρα o οποίος τοποθετείται πάνω στη συσκευή και συλλέγει διαρκώς δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη χρήση του φαρμάκου ( ξεχωριστά δεδομένα για τα ρυθμιστικά και αντίστοιχα για τα ανακουφιστικά φάρμακα), επίσης καταγράφεται η τοποθεσία και η ώρα που έγινε η χρήση του φαρμάκου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της θεραπείας από τον ασθενή. Από την κινητή εφαρμογή, ο ασθενής λαμβάνει καθημερινά ειδοποίηση για τη λήψη του φαρμάκου, την εξέλιξη θεραπείας του καθώς και υποδείξεις ποιοι περιβαντολλογικοί παράγοντες -που βρίσκονται την δεδομένη στιγμή στο περιβάλλον του- (αλλεργιογόνα, αιωρούμενα μικροσωματίδια κ.α.) μπορούν να πυροδοτήσουν τη νόσο του.

Μέσω της Online πλατφόρμας, ο γιατρός ελέγχει τον ασθενή και παρεμβαίνει έγκαιρα σε όσους το έχουν ανάγκη ή χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις αλλά και αποτρέπει τις παροξύνσεις που μπορεί να τον οδηγήσουν σε νοσηλεία. Σύμφωνα με την ιδρύτρια και CEO της RespiGene, Μαριάννα Αναστασάκου «Η υγειονομική περίθαλψη, όπως τη γνωρίζουμε, αλλάζει εντελώς, χάρη σε ψηφιακές και συνδεδεμένες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης που παρέχουν νέους και αποτελεσματικούς τρόπους για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαρκή υποστήριξη των ασθενών στο χώρο της υγείας όπως τα ψηφιακά λογισμικά διασυνδεδεμένης υγείας, οι φορητές συσκευές και οι βιοαισθητήρες παρακολούθησης των ασθενών, τα οποία αποτελούν για τους επιστήμονες υγείας αφενός ψηφιακά εργαλεία και αφετέρου σημαντική πηγή πληροφόρησης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής ,την καθολική προσβασιμότητα και την εξατομικευμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειάς στους ασθενείς.

Στην περίπτωση συνοσηροτήτων επιτρέπει τον συντονισμό των ειδικοτήτων που διαχειρίζονται τον ίδιο ασθενή διευκολύνοντας τη συγχρονισμένη ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου. Επιπλέον οι γεωγραφικές αποστάσεις εκμηδενίζονται και η εμβέλεια της διάθεσης των υπηρεσιών υγειάς διευρύνεται, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση ακόμη και σε κατοίκους απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών. ‘’Όραμα μας στη RespiGene είναι να συμβάλλουμε στην εξέλιξη της Ιατρικής Ακριβείας με στόχο την εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά των ασθενών, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό ακριβέστερων και πιο εξειδικευμένων επιλογών υγειονομικής περίθαλψης για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024