Tα εμβόλια κατά της COVID-19 προσφέρουν λιγότερη προστασία σε ανθρώπους με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αλλά είναι καλύτερα από το να μην υπάρχει καθόλου προστασία, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο JAMA Oncology.

Ασθενείς με καρκίνο που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία εντός 3 μηνών από την πρώτη δόση εμβολίου Moderna ή Pfizer-BioNTech είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο για συμπτωματική νόσο μετά από λοίμωξη  COVID-19, μετά από πλήρη εμβολιασμό σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί, έδειξαν τα στοιχεία.

Ωστόσο γυναίκες με καρκίνο μαστού που αντιμετωπίστηκαν με ενδοκρινική ή ορμονική θεραπεία εντός 3 μηνών από τη λήψη το εμβολίου είχαν 76% προστασία έναντι του ιού, αφού εμβολιάστηκαν πλήρως.

Ασθενείς με καρκίνο που δεν είχαν υποβληθεί σε αγωγή για τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη λήψη του εμβόλου κατά της  COVID-19 είχαν 85% προστασία έναντι του ιού όταν εμβολιάστηκαν πλήρως.

Ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν περιελήφθησαν στην ανάλυση.

Ο Nathanael R. Fillmore, δήλωσε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ανθρώπους με καρκίνο, αλλά η αποτελεσματικότητα φαίνεται να μειώνεται σε ορισμένες ομάδες, ιδιαίτερα σε αυτούς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και στους ανοσοκατεσταλμένους για άλλη αιτία. Ωστόσο, δήλωσε, για ορισμένες άλλες ομάδες όπως ανθρώπους που λαμβάνουν μόνο ενδοκρινική θεραπεία, η αποτελεσματικότητα  φαίνεται να είναι παρόμοια με του γενικού πληθυσμού.

Tα εμβόλια  Moderna και  Pfizer-BioNTech μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου μετά από λοίμωξη με COVID-19 κατά περισσότερο από 90% στους πλήρως εμβολιασμένους σύμφωνα με έρευνα του  Centers for Disease Control and Prevention. Αυτά τα ποσοστά είναι για τις τρέχουσες παραλλαγές-όχι για την  Omicron – και για ανθρώπους που δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι άνθρωποι με καρκίνο και όσοι υποβάλλονται σε ορισμένες αγωγές για τη νόσο έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και φτωχότερη ανταπόκριση στα εμβόλια COVID-19 δείχνοντας την ανάγκη για ενισχυτική δόση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρόλα αυτά δεδομένου του αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο από την COVID-19  σε ανθρώπους με καρκίνο, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός.

Ο Fillmore και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία 29.000 ασθενών με καρκίνο που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της  COVID-19 και συνέκριναν τα ποσοστά λοίμωξης σε αυτόν τον πληθυσμό με αυτά παρόμοιου αριθμού ανεμβολίαστων ασθενών με καρκίνο.

Εντός 7 εβδομάδων κατά μέσον όρο, μετά τον πλήρη εμβολιασμό, 161 συμμετέχοντες στην ομάδα εμβολιασμένων ήταν θετικοί στην COVID-19, ενώ 275 στην ομάδα των μη εμβολιασμένων  ήταν θετικοί.

Σημειώθηκαν 17 θάνατοι σχετιζόμενοι με την COVID-19 στην ομάδα εμβολιασμένων και 27 στην ομάδα των μη εμβολιασμένων.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για όλους τους ασθενείς με καρκίνο στην έρευνα, είτε είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε αγωγή είτε όχι, ήταν 58%.

Ο Fillmore δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια μπορεί ενδεχόμενος να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην πρόληψη λοίμωξης σε ορισμένες ομάδες ασθενών με καρκίνο-που σημαίνει ότι αυτοί μπορεί ενδεχομένως να έχουν παρόλα αυτά κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοιό, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.

Επομένως, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό αυτοί οι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεται να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να περιορίζουν την έκθεσή τους σε πιθανή λοίμωξη.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη