Τελικά επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι η σκιά του Κορωνοϊού ήταν μεγάλη ακόμη και πάνω σε καρκινοπαθείς. Περίπου 100 εκατομμύρια τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ έως και οι μισοί από όλους τους ασθενείς με καρκίνο επηρεάστηκαν από καθυστερήσεις στη θεραπεία. Επιπλέον, έως και 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί και να ζουν με αδιάγνωστο καρκίνο.
Πρόκειται για δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από 200 πηγές σε 17 ευρωπαϊκές χώρες. Το «Time to Act» Data Navigator, ένα νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Queen's University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τον Καρκίνο, έχει αποκαλύψει την κλίμακα στην οποία έχει διαταραχθεί η θεραπεία για τον καρκίνο λόγω της πανδημίας.
Δεδομένης της φύσης του ιού, νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλη την ήπειρο αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν τη θεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις για να περιορίσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν ευάλωτα και άρρωστα άτομα στην πανδημία, ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς.
Ο απολογισμός που έχει επιβάλει η πανδημία όχι μόνο στη φροντίδα του καρκίνου, αλλά και στη θεραπεία άλλων ασθενειών, δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δεδομένα θα δώσουν μια πληρέστερη εικόνα για το ποια θα είναι η κληρονομιά που θα αφήσει ο ιός πάνω στις διάφορες ασθένειες.
"Ενώ ο COVID-19 εξέθεσε σημαντικά κενά στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης οι συνολικές επιπτώσεις του CoViD-19 στην παροχή φροντίδας για τον καρκίνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη άγνωστες», δήλωσε ο Mark Lawler, Καθηγητής Ψηφιακής Υγείας στο Queen's University Belfast και διοικητικό στέλεχος του Ειδικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο.
"Ο καταστροφικός αντίκτυπος του Κορωνοϊού στους καρκινοπαθείς και στις υπηρεσίες καρκίνου δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να περιμένουν και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να υπονομεύει τη μάχη τους κατά του καρκίνου" υπογράμμισε ο ίδιος. Ακολουθούν κάποιες χώρες και οι επιπτώσεις του Κορωνοϊού πάνω στους καρκινοπαθείς που διαμένουν σε αυτές.
Αυστρία
Μια δίμηνη αναστολή του πρώιμου προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού σήμανε ότι ο αριθμός των διαδικασιών (προσυμπτωματικού ελέγχου) που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Μάιο του 2020 μειώθηκε κατά 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού μειώθηκαν κατά το ήμισυ τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με το 2019.
Βέλγιο
Το Βέλγιο ήταν μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η διαταραχή που προκάλεσε η άφιξη του ιού στις προσφερόμενες υπηρεσίες για τον καρκίνο στη χώρα ήταν σοβαρή, με μείωση 81% στους προληπτικούς ελέγχους και περαιτέρω μείωση 44 % στις διαγνώσεις καρκίνου. Περίπου το 11 % των ασθενών με καρκίνο αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στη χημειοθεραπεία τους και από τον Αύγουστο του 2021, υπήρχαν ακόμη 4.000 εκκρεμείς διαγνώσεις καρκίνου που έπρεπε να επιβεβαιωθούν.
Γαλλία
Οι διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν κατά 42 % τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υποβλήθηκαν στην ερευνητική ομάδα, μόνο το 2020 υπήρχαν περίπου 93.000 αδιάγνωστες περιπτώσεις καρκίνου. Όσον αφορά τη θεραπεία, η Γαλλία αντιμετώπισε καθυστερήσεις στα χειρουργεία έως και 60 ημέρες, ενώ αυτές έφτασαν τις 200 ημέρες για τις χημειοθεραπείες.
Γερμανία
Για 35 ημέρες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, δεν στάλθηκαν προσκλήσεις σε γυναίκες να έρθουν για εξετάσεις μαστογραφίας, καθώς ο CoVid-19 σάρωσε τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου μειώθηκαν πάνω από 27 % τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά τα πρώιμα στάδια της πανδημίας, το 46,4% των ασθενών με καρκίνο ανέφεραν δυσκολία στην επιβεβαίωση ημερομηνιών για διερευνητικές διαδικασίες όπως βιοψίες και χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και παραμονή στο νοσοκομείο.
Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία, τα δεδομένα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τον καρκίνο του προστάτη. Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν το 2020 είχαν μειωθεί στο 67% των επιπέδων που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, με τις παραπομπές για θεραπεία σε κλινικές για τον καρκίνο του προστάτη τον Αύγουστο του 2020 να έχουν μειωθεί κατά 26 %. Ενώ οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού είδαν μόνο μια μικρή πτώση στο 95 και 98 % αντίστοιχα, ο αριθμός των βιοψιών που πραγματοποιήθηκαν μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ.
Ιταλία
Στην Ιταλία, η πλειονότητα των ασθενών είδε τη φροντίδα τους να διαταράσσεται κατά κάποιο τρόπο, με το 84 % να λέει ότι η πορεία της θεραπείας τους είχε αλλάξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περίπου το 52,5% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, για παράδειγμα, αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στη χημειοθεραπεία τους. Οι γυναίκες συνήθως περίμεναν επιπλέον 4,4 μήνες κατά μέσο όρο για προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων μειώθηκε επίσης, με τον αριθμό των επεμβάσεων καρκίνου του παχέος εντέρου να μειώνεται περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2019.
Πολωνία
Στην Πολωνία, όλες οι μορφές θεραπείας επηρεάστηκαν από την πανδημία, αλλά και οι υπηρεσίες για τον καρκίνο του μαστού, ειδικότερα, παρουσίασαν μείωση. Για παράδειγμα, ο αριθμός των μαστογραφιών που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 μειώθηκε κατά 94 % σε σύγκριση με το 2019.
Ρουμανία
Τα δεδομένα από τη Ρουμανία είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, αλλά από αυτά στα οποία είχε πρόσβαση το Data Navigator, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 77,5 % των καρκινοπαθών δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν τις απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες και τα ραντεβού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρκινοπαθείς μειώθηκαν κατά 61%.
Ισπανία
Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, το 38 % των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στην Ισπανία παρέμειναν αδιάγνωστα το 2020. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για συμπαγείς όγκους μειώθηκε πάνω από το μισό με 57% λιγότερες κυτταρολογικές εξετάσεις ή προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι βιοψίες όγκου μειώθηκαν κατά 41 %. Υπήρξε, επίσης μια καθυστέρηση 30 ημερών για χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου το 2020.
Ηνωμένο Βασίλειο
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια διακοπή στη θεραπεία τους λόγω του CoVid-19. Οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του μαστού επλήγησαν ιδιαίτερα, με περίπου 986.000 ακυρωμένα ραντεβού, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Breast Cancer Now.
Τον Απρίλιο του 2021, υπήρχαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι που περίμεναν χειρουργικές επεμβάσεις με 300.000 από αυτούς να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν. Αναμφισβήτητα, τα χειρότερα δεδομένα αφορούν την αύξηση της θνησιμότητας, με τις αυξήσεις να σημειώνονται σε όλους τους τύπους καρκίνου. Υπήρξε, για παράδειγμα, αύξηση 9,6 % στον αριθμό των θανάτων για ασθενείς με καρκίνο του μαστού των οποίων η διάγνωση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πηγές:
www.euronews.com
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια