"Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων".

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Επικαλούμενη μελέτες από το Ισραήλ και από άλλες χώρες, η καθηγήτρια τόνισε πως η αναμνηστική δόση παρέχει κατά 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ο εμβολιασμός μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η βράχυνση του χρόνου χορήγησής της στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης.

Όπως είπε, ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία), τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορωνοϊού, ακόμη και όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει.

Στις 2 Δεκεμβρίου, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, ασφάλειας και ανοσογονικότητας από 7 εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί για την Covid και χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις.

Κυτταρική ανοσία

Η μελέτη έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η Εθνική Επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε να χορηγείται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε: τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας, για να έχουμε έγκαιρη και ισχυρότερη προστασία.

Αναφερόμενη σε πρόσφατη αναφορά ειδικών από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), επισήμανε πως η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα. 

Εκτίμησε, τέλος, πως είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που πάντα έχουν λόγο ύπαρξης στο ψυγείο
Ο ΠΟΥ ενέκρινε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Τα άγχη της εγκύου