Οι μέρες που έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε ένα μεγάλο, σπιτικό (και υγιεινό) γεύμα είναι ωραίες. Οι μέρες που μας έχουν μείνει ταπεράκια με μερίδες από αυτό το μαγείρεμα και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι θα φάμε είναι ακόμα καλύτερες. Υπάρχουν όμως και οι μέρες που δεν προλαβαίνουμε. Δεν χρειάζεται να χαλάσουμε ούτε την διατροφή μας με κάτι ανθυγιεινό, ούτε το πορτοφόλι μας με κάποιο ντελίβερι.

Αυτά είναι τα συστατικά που μπορούμε πάντα να έχουμε στο ψυγείο μας για υγιεινά γεύματα στη στιγμή.

Γαλοπούλα

Βραστή αντί για καπνιστή, ιδανικά. Σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αλλαντικό ή καπνιστό κρέας, η γαλοπούλα έχει μακράν τα χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, οπότε μία φέτα σε εκείνες τις στιγμές ανάγκης δεν πρόκειται να μας κάνει κακό – αρκεί να τηρούμε το μέτρο.

Ντομάτες

Σίγουρα, τις προτιμούμε στην εποχή τους αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι α) η ντομάτα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πούμε ότι φάγαμε σαλάτα και να είναι αλήθεια, και β) πάντα μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα, και μια σάλτσα πάντα είναι χρήσιμη.

Χούμους

Αντί να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ που θα έχει και αρκετά συντηρητικά, αυτή είναι μια καλή ιδέα για να αξιοποιήσετε μια ώρα από τις Κυριακές σας: Βράστε μια μεγάλη μερίδα ρεβίθια, λιώστε τα με σκόρδο και ελαιόλαδο και θα έχετε άμεσα ένα σούπερ υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, γεμάτο με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και χωρίς κορεσμένα λιπαρά – ή ακόμα και αλάτι, αν δεν βάλετε καθόλου.

Αυγά

Είναι από τις πιο φτηνές πηγές πρωτεΐνης, μαγειρεύονται με αμέτρητους τρόπους (και όλοι σχεδόν είναι γρήγοροι) και μπορούν ακόμα και να γίνουν σνακ για τον δρόμο. Είναι χορταστικά χωρίς να μας βαραίνουν, μπορούν να κουβαλήσουν ένα ολόκληρο γεύμα αν τα κάνουμε ομελέτα με λαχανικά, και δεν χαλάνε τόσο εύκολα. Αν βρείτε αυγά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, προτιμήστε τα.

Πράσινα λαχανικά εποχής

Δεν είναι σημαντικό το τι λαχανικά θα επιλέξετε (πόσο μάλλον, η ποικιλία έχει μόνο οφέλη να σας προσφέρει), όσο το να τα καταναλώσετε και να μην καταλήξετε να τα πετάτε χαλασμένα. Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, όλα μπορούν να καταναλωθούν ως συμπλήρωμα με ό,τι γεύμα και να τρώτε, ακόμα και να γίνουν  ένα ελαφρύ γεύμα από μόνα τους, με λίγο ελαιόλαδο.

Γιαούρτι

Ένα μικρό μπολ γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα κομμένο φρούτο μέσα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσετε την πείνα σας, την επιθυμία για κάτι γλυκό αλλά και για κάτι με πλούσια γεύση. Το γιαούρτι προσφέρει πολύ καλές ποσότητες ασβεστίου και πρωτεΐνης, και αν αγοράζουμε απλό, χωρίς γλυκαντικά ή γεύσεις, μπορεί να είναι από τα πιο χορταστικά μα και ελαφριά σνακ.

Μούρα και φράουλες

Είναι πλέον πανταχού παρόντα στα κατεψυγμένα είδη σε κάθε σούπερ μάρκετ, και είναι φανταστική επένδυση. Μια μικρή χούφτα ως προσθήκη στο πρωινό, σε σαλάτες, σε smoothies, ακόμα και σε μια πικάντικη σάλτσα για να δημιουργήσουν αντίθεση... τα μούρα είναι πάντα ευπρόσδεκτα μιας και προσφέρουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Επένδυση στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)