Συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά οι περισσότεροι έφηβοι και νέοι ενήλικες που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο κατά της covid-19 έχουν ελαφρά συμπτώματα και αναρρώνουν γρήγορα, έδειξε νέα έρευνα.

Η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που πιο συχνά προκαλείται από λοίμωξη και/ ή φλεγμονή που προκαλείται από ιό.

Tο Centers for Disease Control and Prevention ανέφερε ότι φαίνεται πως υπάρχει σχέση μεταξύ εμβολίου mRNA για την COVID-19 και μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους κάτω των 39 ετών.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 139 ανθρώπων, 12 -20 ετών, στις ΗΠΑ και τον Καναδά που είχαν πιθανή ή επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα εντός μηνός από τη λήψη εμβολίου κατά της COVID-19.

Το 97.8% των περιστατικών ακολούθησε χορήγηση εμβολίου mRNA, με το 91.4% να συμβαίνει μετά τη δεύτερη δόση.

Τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά μέσον όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Πιο σύνηθες σύμπτωμα ήταν ο πόνος στο θώρακα, στο 99.3%, και πυρετός και δύσπνοια εμφανίστηκαν στο 30.9% και 27.3% των ασθενών  αντίστοιχα.

Το 19% των ασθενών εισήχθη σε ΜΕΘ αλλά κανείς δεν απεβίωσε. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύτηκαν για 2 ή 3 ημέρες.

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα (77.3%), των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς είχαν ενδείξεις φλεγμονής ή τραυματισμού στον καρδιακό μυ.

Σχεδόν το  18.7% αρχικά είχε τουλάχιστον μειωμένη λειτουργία στην αριστερή κοιλία που επέστρεψε στο φυσιολογικό στους ασθενείς που επέστρεψαν για επανεξέταση, έδειξαν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Circulation.

Η Dr. Dongngan Truong, του University of Utah, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα περιστατικά πιθανής μυοκαρδίτιδας που συνδέεται με τα εμβόλια για την covid-19 σε ανθρώπους κάτω των 21 ετών ήταν ελαφρά και υποχώρησαν γρήγορα. Δήλωσε ότι οι ερευνητές περιμένουν νέες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η μακροπρόθεσμη εικόνα σε ασθενείς με μυοκαρδίτιδα που συνδέεται με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για υγειονομικούς και κοινό να έχουν ενημερωθεί για τα αρχικά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας καθώς τα εμβόλια γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμα στα παιδιά. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που πάντα έχουν λόγο ύπαρξης στο ψυγείο
Ο ΠΟΥ ενέκρινε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Τα άγχη της εγκύου