Ερευνητές Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, ανέπτυξαν μάσκες που φωσφορίζουν όταν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία, αν περιέχει ίχνη κορωνοιού, χρησιμοποιώντας αντισώματα που ελήφθησαν από αυγά στρουθοκαμήλου.

Η ερευνητική ομάδα του Kyoto Prefectural University, με επικεφαλής τον Yasuhiro Tsukamoto, ελπίζει ότι η μάσκα θα προσφέρει εύκολο τρόπο εξέτασης αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό.

Με τα πειράματα να συνεχίζονται για να οδηγήσουν σε πρακτική χρήση, η ομάδα στοχεύει να αποκτήσει κυβερνητική έγκριση για να πουλά τις μάσκες -πιθανώς τον επόμενο χρόνο.

Οι στρουθοκάμηλοι μπορούν να παράγουν διαφορετικά είδη αντισωμάτων.

Πέρσι τον Φεβρουάριο, η ομάδα ενέχυσε αδρανή και μη απειλητική μορφή του κορωνοιού σε θηλυκές στρουθοκαμήλους αποκτώντας με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά τους. Στη συνέχεια ανέπτυξε ειδικό φίλτρο που τοποθετείται στο εσωτερικό μέρος της μάσκας.

Το φίλτρο μπορεί να βγει και να ψεκαστεί με φωσφορίζουσα μπογιά που περιέχει αντισώματα κορωνοιού από αυγά στρουθοκαμήλου. Αν είναι παρών ο ιός,το φίλτρο φωσφορίζει όταν κάποιος μπει κάτω από υπεριώδες φως.

Όταν έγιναν πειράματα για έως 10 ημέρες με 32 ανθρώπους που μολύνθηκαν από κορωνοιό, η ομάδα ανακάλυψε ότι όλες οι μάσκες φωσφόριζαν κάτω από UV ακτινοβολία αλλά ξεθύμαναν καθώς περνούσε ο χρόνος και μειωνόταν το ιικό φορτίο.

Επόμενο βήμα είναι να επεκταθεί το πείραμα για να καλύψει 150 συμμετέχοντες.

Ο Tsukamoto δήλωσε ότι μπορούν να παράγουν μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλο σε χαμηλό κόστος. Στο μέλλον επιθυμεί να το κάνει σε εύκολο κιτ εξέτασης, που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί.

Πηγές:
Japan Times- KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που πάντα έχουν λόγο ύπαρξης στο ψυγείο
Ο ΠΟΥ ενέκρινε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Τα άγχη της εγκύου