Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη. Μόλις το 13% των νέων κρουσμάτων αφορούν ταξιδιώτες από τρίτες χώρες.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι επιστήμονες του Οργανισμού επισημαίνουν πως μία σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινού Χώρου αναφέρουν κρούσματα χωρίς επιδημιολογική σχέση με ταξίδια εκτός Ευρώπης. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ισλανδία.

Μια προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων που αναφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) δείχνει ότι τα εισαγόμενα ή τα περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδια, αντιπροσωπεύουν το 13% των περιπτώσεων, ενώ το 70% αφορούν κρούσματα που εντοπίστηκαν τοπικά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και 78 περιπτώσεις που προέκυψαν έπειτα από δειγματοληπτικές έρευνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δείχνει ότι η μη ανιχνευμένη κοινοτική μετάδοση θα μπορούσε να είναι σε εξέλιξη σε πολλά κράτη - μέλη.

Όλοι οι προσβληθέντες, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, ήταν είτε ασυμπτωματικοί είτε με ήπια συμπτώματα. Μέχρι χθες, δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με την Όμικρον. 

Οι ειδικοί σημειώνουν, ωστόσο, πως - με δεδομένο ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει πολύ χαμηλός - χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία της κατάστασης, μέχρι να γίνει κατανοητό εάν το κλινικό φάσμα της νόσου που προκαλεί το στέλεχος Όμικρον διαφέρει από αυτό των παραλλαγών που είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως.

Από τη βάση δεδομένων του ECDC φαίνεται πως επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον έχουν αναφερθεί στις εξής 22 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία. Η Κύπρος εντάχθηκε χθες στον σχετικό πίνακα του Οργανισμού.

Μολονότι τα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά συνδέονταν με ταξίδια, ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται πλέον ότι έχουν εντοπιστεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών μετάδοσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ ενέκρινε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός