Η καλή υγεία του εντέρου σας είναι κρίσιμη για την καλή υγεία όλου του οργανισμού σας. Μέσω του μεταβολισμού που συμβαίνει στα έντερά σας, το σώμα απορροφά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να συντηρήσει τον εαυτό του και αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται. Όπως είναι λογικό, μια καλή διατροφή θα ενισχύσει την δράση του εντέρου μας και θα φροντίσει να αισθανόμαστε καλά και ο μεταβολισμός μας να λειτουργεί σωστά.

Αυτές είναι οι τροφές που καλό θα ήταν να περιορίσετε αν θέλετε να φροντίσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα πρόσθετα, καθώς και περισσότερα κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη (για παράδειγμα μπισκότα, δημητριακά με ζάχαρη και κατεψυγμένη πίτσα). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου προς το χειρότερο, δημιουργώντας προβλήματα στον μεταβολισμό και στο έντερο, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο έντερο. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πρησμένοι και είναι γνωστό έναυσμα για την καούρα.. Όπως και με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν τακτικά μπορεί να βιώσουν αρνητικές αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου τους.

Τηγανητά

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως οι τηγανιτές πατάτες, είναι σκληρές για το έντερο σας για αρκετούς λόγους. Αρχικά, τα λιπαρά τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσπεψία και πόνο στην κοιλιά. Τα λιπαρά τρόφιμα συνδέονται επίσης με την καούρα επειδή προκαλούν περισσότερη έκκριση οξέους στο στομάχι, το οποίο μπορεί να ανεβεί προς τον οισοφάγο και να προκαλέσει πόνο. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδεινώνουν συμπτώματα όπως η διάρροια και το φούσκωμα.

Τεχνητά γλυκαντικά

Ορισμένα γλυκαντικά – όπως η σορβιτόλη και η μαννιτόλη, που χρησιμοποιούνται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη – μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως αέρια και φούσκωμα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη και η σουκραλόζη μπορεί να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου προς το χειρότερο. Οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει ακριβώς, αλλά και πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα γλυκαντικά κατά βάση βρίσκονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σακχαρούχα ποτά

Τα σακχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι και οι χυμοί φρούτων είναι η νούμερο ένα πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή για ενήλικες και παιδιά. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τον προστατευτικό φραγμό στο έντερο και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων.

Επεξεργασμένο κρέας

Το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά και κάθε είδους καπνιστό είναι όλα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει γνωστά  δυσάρεστα συμπτώματα ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά επεξεργασμένο κρέας έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''