Με επέκταση των εμβολιασμών στις ηλικίες 5 έως 11 ετών από την Τετάρτη, self tests για όλους, μέτρα στις εκκλησίες και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών για τους άνω των 60, υποδέχεται η χώρα τα Χριστούγεννα.

  • Από σήμερα, θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά της CoViD.
  • Από την Τετάρτη, ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά 5 έως 11 ετών, ενώ η πλατφόρμα για τα ραντεβού άνοιξε την περασμένη Παρασκευή.
  • Συνεχιζεται από σήμερα η δωρεάν χορήγηση self tests προς όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
  • Τήρηση των μέτρων προστασίας στις εκκλησίες και παρότρυνση για εμβολιασμό, αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι λοιμωξιολόγοι δίνουν έμφαση και στην έγκαιρη διάγνωση - κυρίως στα παιδιά - κατά τη διάρκεια των διακοπών, με τη χρήση self tests. Το μέτρο θεωρείται κρίσιμο, καθώς:

  • Το 85% των κρουσμάτων διαγιγκώσκονται μέσω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
  • Κατά την περίοδο των εορτών, στην οποία όλοι θα αυξήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές.
  • Είναι μέτρο πρόληψης της CoViD, στη διάρκεια των διακοπών, όταν τα παιδιά θα βρεθούν σε περιβάλλον με ευάλωτους συγγενείς και φίλους.

Σε σχέση με τις επισκέψεις σε χριστουγεννιάτικους προορισμούς, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σχολίασε πρόσφατα πως δεν χρειάζονται οριζόντιες οδηγίες και απαγορευτικά για τις περιοχές που είναι επιβαρυμένες και έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: "Ξέρουμε σε ποιες περιοχές έχουμε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ξέρουμε και τι να κάνουμε, ακόμα και αν επιλέξουμε να πάμε εκεί", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι - ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κοινωνικότητας και κοινωνικοποίησης - ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ ενέκρινε εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός