Τις αισιόδοξες διαπιστώσεις, αλλά και τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρούν οι επιστήμονες για την παραλλαγή Όμικρον, παρουσίασε τη Δευτέρα η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών (42), οι περισσότεροι νοσούντες δεν χρειάστηκαν οξυγόνο.

Συγκρίνοντας την κλινική εικόνα της Όμικρον με τα προηγούμενα στελέχη, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Το 80% αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
  • Η νοσηλεία τους είναι βραχεία: 2,8 μέρες, σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στην Νότιο Αφρική.
  • Η θνητότητα είναι της τάξης του 6,6%, σε σχέση με 17%.
  • Όλα αυτά, με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε, ωστόσο, πως παρά την παρατήρηση πως ο ιός δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο, οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τους εξής λόγους:

  • Τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας. Δεν είναι γνωστό πως είναι η κλινική έκφραση σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως παχυσαρκία και διαβήτης.
  • Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις με μία πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι υπεύθυνοι του οποίου σημειώνουν πως η παραλλαγή Δέλτα ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο, αλλά ότι πρέπει με τη σχετική προσοχή να περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα.

"Ακόμη και αν είναι ηπιότερος της Δέλτα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας", σχολίασε η καθηγήτρια. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης