Έως το 40% των ανθρώπων που μολύνονται με COVID-19 παγκοσμίως δεν εμφανίζει συμπτώματα στην αρχή της νόσησης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Jama.

Ωστόσο, αυτοί οι ασυμπτωματικοί παρόλα αυτά, μπορεί ενδεχομένως να είναι ευάλωτοι σε επιπλοκές της "long- COVID-19’’ όπως σοβαρή χρόνια κόπωση και ενδεχομένως μπορεί να μεταδώσουν τον ιο σε άλλους χωρίς να το γνωρίζουν.

Στην ανάλυση στοιχείων 95 ερευνών, που περιέλαβαν 30 εκατομμύρια ανθρώπους, το 0.25% αυτών που εξετάστηκαν ήταν θετικοί στον ιο αλλά ανέφεραν ότι δεν είχαν συμπτώματα.

Σχεδόν το 5% των τροφίμων ή του προσωπικού σε οίκους ευγηρίας ήταν θετικοί αλλά χωρίς συμπτώματα και το 2% των ταξιδιωτών σε αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια καθώς και των εγκύων.

Στα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, άνω του 40% αυτών με τον ιο ήταν ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ερευνητής Min Liu, του Peking University στο Πεκίνο, δήλωσε ότι το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων υπογραμμίζει τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης ασυμπτωματικών λοιμώξεων στην κοινότητα. Πρόσθεσε ότι η εξέταση για ασυμπτωματικές λοιμώξεις απαιτείται, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν ελέγξει με επιτυχία τον ιό.

Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους από χώρες όπως Κίνα και ΗΠΑ, καθώς και αρκετές στην Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε αυτές τις έρευνες, το 54% ήταν ασυμπτωματικά.

Παρομοίως, το 53% των επιβεβαιωμένων περιστατικών σε επιβάτες αεροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων ήταν ασυμπτωματικά, όπως και το 48% του προσωπικού και των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες, τουλάχιστον αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκαν πριν προκύψει η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και γίνει ευρεία η διαθεσιμότητα των εμβολίων, αναφέρει ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Dr. Ross M. Boyce.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης