Ο ECDC προειδοποίησε σήμερα, ότι μόνο οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την άνοδο της παραλλαγής Όμικρον και σημείωσε ότι χρειάζεται επειγόντως ισχυρή δράση.

Η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC, δήλωσε ότι στην τρέχουσα κατάσταση, ο εμβολιασμός μόνο, δεν θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε την επίπτωση της Όμικρον, επειδή δεν θα υπάρξει χρόνος να αντιμετωπιστούν τα κενά στον εμβολιασμό που ήδη υπάρχουν.

Ο Οργανισμός, στο μεταξύ, αύξησε επίσης την αξιολόγηση κινδύνου για την Όμικρον όσον αφορά την επίπτωσή της στη δημόσια υγεία, από ‘’υψηλή έως πολύ υψηλή’’ σε ‘’πολύ υψηλή’’.

Ο ECDC καλεί σε ισχυροποίηση και επανεισαγωγή των μη φαρμακευτών παρεμβάσεων, όπως μάσκες, υγιεινή χεριών, τηλεργασία και πρόληψη της συγκέντρωσης πλήθους σε δημόσιους χώρους.

Η Ammon δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάδοση στην κοινότητα ήδη συνεχίζεται σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και ότι τα μοντέλα έδειξαν ότι επίκειται περαιτέρω ταχεία αύξηση στα περιστατικά Όμικρον.

Yπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος η Ομικρον να γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη έως τις αρχές του νέου έτους και να οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, σημείωσε ο Οργανισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης