Ακόμα και με τη χαλάρωση των μέτρων, η πολυπόθητη "κανονικότητα" δεν λέει να εμφανιστεί και αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο από το πόσες γιορτές και συναντήσεις με αγαπημένα μας πρόσωπα εξακολουθούμε να χάνουμε όσο διαρκεί η πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος τα Χριστούγεννα από ό,τι φαίνεται θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Μήπως όμως έχουμε και λίγο ανάγκη τα Χριστούγεννα; Και εννοούμε ψυχολογικά.

Μετά από (ακόμα) μια δύσκολη χρονιά, γεμάτη άγχος, ανασφάλεια και - για πολύ κόσμο - φόβο να βγούμε έξω, ίσως το να βρεθούμε με λίγα αγαπημένα μας άτομα και να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες να είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Και μόνο η συμμετοχή μας σε κάτι πιο συλλογικό - τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά χωρίς να ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχουν τρόποι να είμαστε προστατευμένοι - είναι ικανή να πάρει από πάνω μας λίγο από το στρες και τη συναισθηματική φόρτιση που είχαμε μαζέψει τόσο καιρό. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε κάθε πιθανή δυσκολία στο μέλλον με περισσότερη ψυχραιμία. Κατά κάποιον τρόπο, πρέπει να ισορροπήσουμε τη ζυγαριά, και η περίοδος των γιορτών είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνουμε αυτό.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι γιορτές φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή στη ρουτίνα μας. Όλη η διαδικασία του να πάρουμε δώρα, να βγούμε έξω, να δούμε - έστω, επιλεκτικά - μερικά αγαπημένα μας άτομα, να μαγειρέψουμε και να προετοιμαστούμε για οικογενειακό τραπέζι... όλα αυτά είναι μικρές παραδόσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την εποχή. Και είναι παραδόσεις που συμπίπτουν με το τέλος της χρονιάς, αποκτώντας ιδιαίτερα συμβολική αξία. Ένας κύκλος κλείνει, και εμείς αποφορτίζουμε για λίγες μέρες το μυαλό μας από την καθημερινότητα, για να περάσουμε ανανεωμένοι στον καινούριο χρόνο. Είναι μια ρουτίνα που - άσχετα από το πόσο κυνικά μπορεί να τη δει κάποιος - εξυπηρετεί τον σκοπό της, και η έλλειψή της σημαίνει ότι το στρες απλώς συνέχιζε να φορτώνεται πάνω στο προηγούμενο στρες.

Συνεπώς, αυτές τις γιορτές ας είμαστε μεν προσεκτικοί. Ας τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και ας αποδεχτούμε για άλλη μια χρονιά με λίγο βαριά καρδιά ότι ίσως δεν θα μπορέσουμε να δούμε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα που θα θέλαμε. Αλλά στον αντίποδα, ας προσπαθήσουμε να δούμε τους ανθρώπους που μπορούμε, να περάσουμε όμορφες γιορτές και να τηρήσουμε τις Χριστουγεννιάτικες "τελετουργίες" που τόσο πολύ θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να σκεφτεί ότι εν τέλει ίσως να υπάρχει πού και πού χαλάρωση από το στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στους γιατρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid
Covid-19: Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του ιού [μελέτη]
Πρόγραμμα TRANSiTION : Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων με έμφαση στην Ογκολογία