Είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρούμε μικρές διακυμάνσεις στο βάρος μας από μέρα σε μέρα. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί, ακόμα και αν δεν τους σκεφτόμαστε πολύ συχνά. Από τη στιγμή που η απώλεια (ή η αύξηση) βάρους δεν είναι δραματική και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε οι μικρές αυξομειώσεις είναι συνήθως κάτι μη ανησυχητικό.
Η διακύμανση του βάρους μπορεί να είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως οι ορμόνες, η κατακράτηση υγρών ή ακόμα και η δυσκοιλιότητα. Ας δούμε όμως το ζήτημα πιο αναλυτικά. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι που βλέπετε διακυμάνσεις στο βάρος σας:
Κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση νερού είναι η πιο κοινή αιτία για βαρχυπρόθεσμες διακυμάνσεις βάρους. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας κρατά περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες ή αλάτι, το σώμα σας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο νερό προσωρινά, προκαλώντας μια ελαφρά αύξηση του βάρους. Αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε λίγο πρησμένοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνει το σώμα σας κατακράτηση υγρών.
Διατροφή
Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση βάρους όσο το σώμα σας μεταβολίζει το γεύμα σας. Οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε προκαλεί μια μικρή διακύμανση στο βάρος ενώ περνά από το σώμα σας. Από την άλλη πλευρά, αν τρώτε λιγότερο λόγω ασθένειας ή αλλαγής διατροφής, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του βάρους.
Επίπεδο σωματικής δραστηριότητας
Μην ξεχνάτε, η μυϊκή μάζα συμβάλλει επίσης στο βάρος μας. Γι' αυτό η άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αύξηση βάρους λόγω της αυξημένης μυϊκής μάζας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλει στη συνολική απώλεια βάρους και στη βελτίωση της σύστασης του σώματος, καθώς οι μύες απαιτούν την καύση περισσότερων θερμίδων για να συντηρηθούν.
Ορμονικές αλλαγές
Η περίοδος, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο βάρος λόγω ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν – είτε μέσω κατακράτησης υγρών, είτε αλλαγών στον μεταβολισμό.
Στρες
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις διακυμάνσεις του βάρους. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο όταν είναι αγχωμένοι, οδηγώντας σε αλλαγές βάρους. Το άγχος επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ορμονών, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό, άρα και το βάρος σας.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας, να αυξήσουν την όρεξή σας και να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο βάρος σας. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι:
Αντικαταθλιπτικά
Ινσουλίνη
Βήτα-αναστολείς
Πριν ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο, φροντίστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με το βάρος που μπορείτε να περιμένετε.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τα ταξίδια, οι αλλαγές στον ύπνο ή οι προσαρμογές στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορεί να επηρεάσουν το βάρος λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και την κατακράτηση νερού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα