Με προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις, ακόμη και σε οξυγόνο, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν τα δημόσια νοσοκομεία στην πίεση που ασκεί η CoViD. 

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει δυσλειτουργίες στο Κρατικό της Νίκαιας και στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Αττικόν".

Με επιστολή της προς την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Υγείας, καταγγέλλει το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις παροχές οξυγόνου στους θαλάμους νοσηλείας ασθενών με CoViD στο Κρατικό Νίκαιας.

"Λόγω του αριθμού και της βαρύτητας των περιστατικών που απαιτούν οξυγονοθεραπεία με πολύ υψηλές ροές, αλλά και του απαράδεκτου φαινομένου της πολυήμερης νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους αντί για άμεση μεταφορά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το δίκτυο οξυγόνου του νοσοκομείου δεν επαρκεί", αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε διασωληνωμένους ασθενείς οι αναπνευστήρες είναι σε συναγερμό (alarm) λόγω χαμηλής ροής οξυγόνου από το δίκτυο. Σε ασθενείς που απαιτούν συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) δεν επιτυγχάνεται το καθορισμένο από το θεράποντα ιατρό μείγμα, με αποτέλεσμα υποαερισμό και κίνδυνο για τον ασθενή. "Άλλωστε, με έγκυρα τεχνικά στοιχεία τεκμηριώνεται πως το δίκτυο οξυγόνου δεν μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα πάνω από 10 συσκευές στις παθολογικές και πνευμονολογικές πτέρυγες του νοσοκομείου", σημειώνεται στην επιστολή.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ζητεί, έστω και τώρα, να υλοποιηθούν αυτά που ζητεί από την αρχή της πανδημίας: την επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και την υποδομή που απαιτείται.

"Ευαγγελισμός"

Με δεύτερη επιστολή τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

Όπως αναφέρουν, οι πνευμονολογικές κλινικές έχουν φτάσει στο σημείο να νοσηλεύουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών από την δυναμική των κλινών τους και αυτό χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό με αποτέλεσμα ένας γιατρός να εφημερεύει για πάνω από 50 ασθενείς!

Απαιτούν να διοριστούν οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας πνευμονολογίας και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών.

"Αττικόν"

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στο νοσοκομείο "Αττικόν", όπως προκύπτει από τρίτη επιστολή της ΕΙΝΑΠ.

Το προεδρείο της Ένωσης κάνει λόγο για "τεράστιες και δραματικές ελλείψεις", που σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση και τη νοσηλεία ασθενών στους διαδρόμους του νοσοκομείου, δεν επιτρέπουν την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών στους ασθενείς. Παράλληλα, η χρηματοδότηση του νοσοκομείου παραμένει εμφανώς ανεπαρκής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του.

"Η κατάσταση έχει γίνει μη διαχειρίσιμη, λόγω της έξαρσης που έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα της πανδημίας και τη μετατροπή κλινικών του νοσοκομείου σε κλινικές CoViD. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μην επαρκεί και να έχει μόνιμα τους διαδρόμους γεμάτους με νοσηλευόμενους ασθενείς", επισημαίνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μεγάλος αριθμός θέσεων στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εξακολουθούν, παρά τις αυξημένες ανάγκες, να μην προκηρύσσονται και να παραμένουν κενές: "Το ανεπαρκές υπάρχον προσωπικό οδηγείται σε εξοντωτική υπερεργασία, προσπαθώντας να καλύψει - στόχος ακατόρθωτος - τις αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας", σημειώνουν.

Τονίζουν, δε, πως η οδηγία για αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων, οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις και επιβαρύνει την υγεία του γενικού πληθυσμού.

Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει την επίσχεση εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και καλύπτει όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα άγχη της εγκύου
Τα σωματικά οφέλη που μπορεί να έχει ο διαλογισμός
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης