Νέα έρευνα που αφορά μητέρες που είχαν  COVID-19 στην εγκυμοσύνη, δεν ανακάλυψε προβλήματα ανάπτυξης σε μωρά 6 μηνών των οποίων οι μητέρες είχαν τον ιό όταν ήταν έγκυες.

Η Dr. Malika Shah, του Children's Hospital of Chicago, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τις εγκύους με COVID-19 που ανησυχούν για το πώς ο ιός θα μπορούσε να επηρεάσει τα μωρά τους.

Σε παρακολούθηση 6 μηνών, οι ερευνητές παρατήρησαν φυσιολογικά πρότυπα ανάπτυξης και αναπτυξιακά ορόσημα, με το ποσοστό αναπτυξιακών παραπομπών όχι υψηλότερο από το σύνηθες, δήλωσε ο ερευνητής.

Η Shah, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ καλά νέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα περιέλαβε 33 γυναίκες και τα μωρά τους, που γεννήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο ου 2020, πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια για COVID-19 και πριν αρχίσει η εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας.

Όλες είχαν COVID-19 στην εγκυμοσύνη και το 55% ήταν θετικές εντός 10 ημερών από τον τοκετό.

Κανένα από τα μωρά δεν ήταν θετικά στην COVID-19. Tρια (10%) γεννήθηκαν πρόωρα και 5  (15%) χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας για παθήσεις που δεν συνδέονταν με την COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι η μακρύτερης διάρκειας παρακολούθηση των νεογνών των οποίων οι μητέρες είχαν COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

Η Shah δήλωσε, ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται και προκύπτουν παραλλαγές, είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσουμε σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Perinatal Medicine.

Πηγές:
Journal of Perinatal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]