Οι αγορές παιχνιδιών από το ίντερνετ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από το ξεκίνημα της πανδημίας, και οι ημέρες των Χριστουγέννων βλέπουν προφανώς τεράστια αύξηση. Η περίοδος των γιορτών φέρνει μαζί της και πολλά δώρα, και - όπως πολλοί γονείς έχουν μάθει - το "πολλά δώρα" σημαίνει "πολλά παιχνίδια που θα ξεχαστούν σε πέντε ημέρες". Ας προσπαθήσουμε όμως να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό, τον λόγο για τον οποίο τα υπερβολικά πολλά παιχνίδια μπορεί να είναι και αρνητικά για την εξέλιξη του παιδιού μας.

Τα μέρη με πολλά παιχνίδια βάζουν τον εγκέφαλο του παιδιού σε υπερβολική λειτουργία, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να μάθουν να χρησιμοποιούν πλήρως την φαντασία τους. Όπως ένας χώρος εργασίας γεμάτος με περιττά πράγματα μπορεί να εμποδίσει έναν ενήλικα από το να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, με παρόμοιο τρόπο και το παιδί που έχει πάρα πολλά παιχνίδια γύρω του δεν θα ξέρει με ποιο να ασχοληθεί πρώτο, αλλά επίσης δεν θα "εξαντλήσει" τα όρια της φαντασίας του με κάποιο παιχνίδι.

Τι εννοούμε με αυτό; Ότι στο μυαλό ενός παιδιού, ένα αυτοκινητάκι (για παράδειγμα) μπορεί να γίνει ένα σωρό άλλα πράγματα: ιπτάμενο αυτοκίνητο, διαστημόπλοιο, χρονομηχανή. Ένα αυτοκινητάκι που κάθεται δίπλα σε άλλα δέκα παιχνίδια που περιμένουν την σειρά τους, μάλλον θα παραμείνει αυτοκινητάκι. Ακούγεται πολύ απλοϊκό και πεζό, αλλά με αυτούς τους τρόπους τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν την δημιουργικότητά τους, η οποία με την σειρά της δυναμώνει τις δεξιότητες του εγκεφάλου στο να λύνει προβλήματα. Το παιχνίδι δεν αποτελεί μόνο διασκέδαση, μιας και το παιδί εκείνη την στιγμή ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του.

Ένα ακόμα πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει σε παιδιά που έχουν υπερβολικά πολλά παιχνίδια είναι ότι σιγά-σιγά σταματούν να τους δίνουν τόση αξία. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την έκφραση συναισθημάτων όπως η ευγνωμοσύνη.

Τι να κάνω αν το παιδί μου έχει ήδη πολλά παιχνίδια;

Δοκιμάστε να αδειάσετε τον χώρο από περιττά πράγματα, αλλά φροντίστε να μην το κάνετε με τρόπο που θα κάνει το παιδί σας να νιώσει ότι τιμωρείται για κάτι. Αντιθέτως, κάντε συνειδητές κινήσεις να κρατάτε λιγότερα περιττά αντικείμενα στο σπίτι, ώστε να συνηθίσει και το παιδί σας στην ιδέα.

Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να οργανώνει μόνο του τα παιχνίδια του. Δείξτε του πώς να τα μαζεύει σωστά και να τα βάζει στην σωστή θέση. Όσο το παιδί δημιουργεί μια ρουτίνα γύρω από αυτό, είναι πιθανό να αρχίσει από μόνο του να απορρίπτει τα παιχνίδια που δεν το ενδιαφέρουν και τόσο πολύ. Αυτό θα κάνει την συζήτηση γύρω από το ποια παιχνίδια μπορείτε να ξεφορτωθείτε πιο εύκολη.

Βέβαια, αυτή η συζήτηση μπορεί να πάει και πολύ λάθος. Εσείς είστε οι καλύτεροι κριτές για το πώς θα αντιδρούσε το παιδί σας σε κάτι τέτοιο. Μια εναλλακτική που μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας είναι να καθίσετε μαζί και να διαλέξετε ποια είναι τα αγαπημένα του, και να τα εναλλάσσετε από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του παιδιού ζωντανό σε βάθος χρόνου.

Μερικές κατηγορίες παιχνιδιών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ανάπτυξη του παιδιού είναι οι εξής:

  • Κατασκευές και παιχνίδια λογικής, όπως τουβλάκια Lego και παζλ.
  • Παιχνίδια δράσης και γυμναστικής, όπως μπάλες και σκοινάκι.
  • Παιχνίδια γνώσεων, όπως επιτραπέζια με ερωτήσεις, βιβλία με εικόνες και παιχνίδια με κάρτες.
  • Παιχνίδια δημιουργικότητας, οτιδήποτε έχει να κάνει με ζωγραφική, χειροτεχνίες και μουσική.
  • Παιχνίδια φαντασίας, από καπέλα και φορεσιές μέχρι μαριονέτες και κουκλοθέατρο με κάλτσες.

Συνεπώς, όταν κάποιος συγγενής σάς ρωτήσει τι δώρο να πάρει στο παιδί σας, αυτές είναι μερικές ιδέες που μπορείτε να έχετε, πάντα σύμφωνα και με αυτά που το παιδί σας έχει δείξει ότι του αρέσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στους γιατρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid
Covid-19: Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του ιού [μελέτη]
Πρόγραμμα TRANSiTION : Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων με έμφαση στην Ογκολογία