Το άγχος είναι από εκείνα τα προβλήματα που δεν είχαν αφήσει άνθρωπο ανεπηρέαστο, ακόμα και πριν την πανδημία της covid-19. Τα νούμερα απλώς έγιναν χειρότερα μέσα στην καραντίνα. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη φωνή που λέει ότι τα νούμερα πλέον είναι χειρότερα επειδή (επιτέλους) όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για την μάχη τους με το στρες.
Το καθημερινό στρες, αυτό που έχει να κάνει με τη δουλειά ή με το να προλάβουμε όλες τις ευθύνες στην ώρα τους, δεν είναι παράξενο πράγμα. Πόσο μάλλον, είναι φυσικό και σε πολλές περιπτώσεις βοηθητικό. Κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν πιο άμεσα και να κινητοποιούνται. Όταν όμως το στρες γίνεται χρόνιο πρόβλημα, όταν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και η ανησυχία παραμένει στο μυαλό μας, οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Και δεν περιορίζονται μόνο στην ψυχική μας υγεία, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και ως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και κράμπες. Ο ύπνος μας μπορεί να χειροτερεύσει, οι διατροφικές μας συνήθειες να αλλάξουν... Το έντονο, συνεχές στρες ξεκινάει έναν φαύλο κύκλο που δεν σπάει εύκολα.
Αυτές είναι μερικές φυσικές μέθοδοι και συνήθειες για να το αντιμετωπίζουμε όταν πάει να ξεφύγει, αλλά και για να το διατηρούμε γενικά σε φυσιολογικά επίπεδα.
Περιορίζουμε την καφεΐνη
Ένας καφές δεν κάνει κακό, αλλά οι πολλοί καφέδες σίγουρα δεν θα βοηθήσουν. Ειδικά αν είστε οργανισμός που αντιδρά έντονα στην καφεΐνη, η αγαπημένη σας συνήθεια μπορεί να συμβάλλει στο άγχος σας.
Περιορίζουμε αλκοόλ και κόβουμε το κάπνισμα
Αυτές οι δύο βλαβερές συνήθειες συνδέονται μακροπρόθεσμα με αυξημένα επίπεδα άγχους, κακό ύπνο αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης. Πέρα από αυτό, κάνουν κακό στην υγεία μας από κάθε πιθανή άποψη - ειδικά το κάπνισμα.
Τρώμε σωστά
Ναι, η καλή διατροφή μοιάζει να πετάγεται ως συμβουλή για τα πάντα, αλλά είναι μια συμβουλή που ισχύει. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το αυξημένο στρες, ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά αυξάνουν πολύ κυριολεκτικά το στρες του οργανισμού μας, προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, υπάρχουν τροφές που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία ή καούρα, και καλό θα ήταν να αποφεύγονται - τροφές όπως τα τηγανητά και τα αναψυκτικά.
Πίνουμε περισσότερο νερό
Αν είστε άνθρωπος που ξεχνά να πίνει νερό, τότε τα νέα είναι κακά: Η αφυδάτωση, ακόμα και σε πολύ μικρό βαθμό, επηρεάζει σε μεγάλο επίπεδο το στρες μας, και τη γενικότερη σωματική μας λειτουργία. Ακόμα πιο εύκολο να αφυδατωθείτε είναι αν πίνετε πολλούς καφέδες ή πολύ αλκοόλ, και αν καπνίζετε.
Κάνουμε τακτικά γυμναστική
Η γυμναστική είναι από τις συνήθειες που ρυθμίζουν το στρες όσο καμία άλλη, μιας και γεμίζει τον οργανισμό μας με ενδορφίνες, μας βοηθά να καθαρίσουμε το κεφάλι μας όσο συγκεντρωνόμαστε στις ασκήσεις και μακροπρόθεσμα αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας.
Η γιόγκα ίσως βοηθήσει
Χρειάζεται λίγη επιμονή αν ξεκινήσετε από το μηδέν, είναι όμως μια πρακτική που αποδεδειγμένα βοηθά με το στρες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πολύ καλή ενδυνάμωση του κορμού.
Κοιμόμαστε καλύτερα
Το ξέρουμε πως είναι λίγο οξύμωρο να προτείνουμε καλό ύπνο ως αντιμετώπιση του στρες. Μάλλον το στρες είναι αυτό που σας έχει καταστρέψει τον ύπνο. Αν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε ορισμένες πολύ πρακτικές μεθόδους για να φτιάξετε σιγά-σιγά ένα πρόγραμμα ύπνου. Αυτές είναι να πέφτετε και να σηκώνεστε από το κρεβάτι ίδια ώρα κάθε μέρα και να έχετε ένα μισάωρο χαλάρωσης πριν τον ύπνο μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές (λίγη απαλή μουσική, ένα βιβλίο ή ημερολόγιο είναι πολύ καλές επιλογές).
Κάνουμε ασκήσεις αναπνοής
Μια πολύ πρακτική κίνηση για όταν νιώθουμε ιδιαίτερα αγχωμένοι είναι οι βαθιές, αργές ανάσες. Προσπαθούμε να αναπνεύσουμε από το διάφραγμα και αφήνουμε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα ανάμεσα σε εισπνοή και εκπνοή. Μερικές φορές, είναι η παύση που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λύσει το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί εκείνη την στιγμή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού