Tην εκτίμηση ότι ίσως να πάμε σε 12-13.000 κρούσματα αυτές τις ημέρες, εξέφρασε την Τρίτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον Σκάι, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη θετικότητα, η οποία - όπως είπε - έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Αττικής, λέγοντας ότι "βράζει". "Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα".

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα. 

"Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15 - 20 Ιανουαρίου", πρόσθεσε.

Για την μετάλλαξη Όμικρον ο καθηγητής είπε ότι επιθυμεί να είναι τζούφια, δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Επισήμανε ότι στο 50% - 60% των κρουσμάτων είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Έαν δεν είχαμε την Όμικρον, θα είχαμε 3.500 - 3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.

Ο κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς, με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;