Πολλές είναι πλέον οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο που αποτυγχάνουν να φτάσουν τον στόχο του 40% εμβολιασμένων μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτός ήταν ο στόχος που είχε καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το καλοκαίρι.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, περίπου οι μισές από τις 194 χώρες - μέλη του ΠΟΥ δεν είχαν κατορθώσει να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού. Σε περίπου 40 χώρες, το ποσοστό των εμβολιασμών έφτανε μόλις το 10%.

Μέχρι σήμερα, χορηγήθηκαν περισσότερες από 8,6 δισεκατομμύρια δόσεις, ιδιαίτερα όμως σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχαν κάνει δικές τους συμβάσεις με τους παρασκευαστές εμβολίων. Πολλές χώρες είχαν στηριχθεί - σε ό,τι αφορά την προμήθεια - στο συν ιδρυθέν πρόγραμμα αλληλεγγύης Covax.

Οι πλούσιες χώρες είχαν υποστηρίξει το Covax με πληρωμές και είχαν διασφαλίσει καταρχάς οι ίδιες ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής εμβολίων. Στις προηγούμενες εβδομάδες αυξήθηκε η παράδοση μέσω Covax. Μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα, το πρόγραμμα είχε παραδώσει 722 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ενώ στην Γερμανία, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίκαιρα στοιχεία του ΠΟΥ, χορηγούνταν 171 δόσεις ανά 100 κατοίκους, στη Μαδαγασκάρη ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 2,7 και στο Κονγκό 0,32. Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, o αριθμός αυτός βρίσκεται το πολύ στον χαμηλότερο διψήφιο τομέα.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή η έλλειψη εμβολίων. Η βιομηχανία παρασκεύασε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδέσμου φαρμακευτικών εταιρειών, γύρω στο 1,4 δισ. δόσεις εμβολίων.

Πολύ περισσότερο αυτό οφείλεται στον σκεπτικισμό που έχουνε πολλές χώρες απέναντι στα εμβόλια και πολλές αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην διανομή εμβολίων. Οι ειδικοί του ΠΟΥ, όμως, ισχυρίζονται ότι πολλές χώρες είναι έτοιμες, από την στιγμή που θα λάβουν τις δόσεις εμβολίων.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;