Εκθετικά αυξάνεται η παρουσία της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Μόλις 8 μέρες μετά την πρώτη ανίχνευσή της, στις 19 Δεκεμβρίου, όταν αντιπροσώπευε το 3% του ιικού φορτίου SARS-CoV-2, η συχνότητά της σε σχέση με τη Δέλτα εκτινάχτηκε στο 32%. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του τελευταίου τετραημέρου που δημοσιοποιήθηκαν από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του iatronet.gr για ταχύτατη αύξηση της Όμικρον και στη Θεσσαλονίκη, με διαφορά περίπου 10 ημερών από την πρωτεύουσα.

"Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά ανιχνεύουμε ειδικά το φορτίο του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης και μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συχνότητάς του σε σχέση με το Δέλτα. Με βάση τις μετρήσεις 8 ημερών, εκτιμούμε ότι το ποσοστό του Όμικρον, σε σχέση με το Δέλτα, βαίνει αυξανόμενο από 3% στο δείγμα της 19/12 μέχρι 32% στο δείγμα της 26/12. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου", δήλωσε στο ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου (φωτογραφία).

Η καθολική επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού", ενώ "μέχρις ότου να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού - σε ποιον βαθμό είναι πιο ήπια η νόσηση, αλλά και για τον βαθμό ανοσιακής προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, η προηγούμενη νόσηση και τα μονοκλωνικά αντισώματα - είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς".

Ο πρύταης κάλεσε όλους τους πολίτες - εμβολιασμένους και μη - να αποφύγουν κάθε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα. "Οι οικογενειακές συναθροίσεις για την υποδοχή του νέου έτους, ας μην φέρουν και οικογενειακές τραγωδίες. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε φέτος να προσφέρουμε στους γονείς μας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι να τους προστατεύσουμε, κάνοντας όλοι ένα τεστ, αν πρόκειται να τους συναντήσουμε", τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον. Η νέα μέθοδος βασίζεται σε τεχνογνωσία που πρόσφατα δημοσίευσαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους μέλη της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ από το Διαγνωστικό Εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας Χρυσόστομο Δόβα και αφορά την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού LSDV που προσβάλλει τα βοοειδή, καθώς και των στελεχών Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα του SARS-CoV-2 σε κλινικά δείγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Οι τροφές που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;