Ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας για την Εντατική Θεραπεία και τα Επείγοντα Περιστατικά (DGIIN), Christian Karagiannidis, αναμένει σημαντική αύξηση των λοιμώξεων με την παραλλαγή Omikron τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η Γερμανία έχει ωστόσο το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πίσω από την εξάπλωση της Omikron, για παράδειγμα, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

"Ωστόσο, σύντομα θα δούμε απότομη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Omikron", δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Karagiannidis σε εκδήλωση του DGIIN. Αυτό ισχύει επίσης για τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και για τα ιατρεία και τις νευρολογικές κλινικές.

Απαραίτητος ο διαχωρισμός μολυσμένων και μη

"Στη Νέα Υόρκη σήμερα, μπορείτε να δείτε ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς στα επείγοντα έχουν μολυνθεί με Omikron", ανέφερε ο Κaragiannidis . "Οι γιατροί εκεί δεν καταφέρνουν να διαχωρίζουν τους μολυσμένους και τους μη μολυσμένους. Πρέπει να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό και στη Γερμανία".

Συμβούλευσε μάλιστα να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία για το γεγονός ότι θα χρειαστούν περισσότερους φυσικούς θαλάμους και τμήματα, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.

"Επιπλέον, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχωρίσουν τα μολυσμένους από τους μη μολυσμένους.

Η παραλλαγή Omikron αναμένεται να οδηγήσει σε έλλειψη προσωπικού τουλάχιστον 10% - 30% σε νοσοκομεία και ιατρεία σε όλη την Γερμανία. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει επίσης σημαντική διασπορά και μεταδοτικότητα στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να καταρτιστούν σχέδια αποτροπής, είπε.

Τόνισε μάλιστα ότι οι παραλλαγές Delta και Omikron είναι δύο διαφορετικοί ορότυποι του κορωνοϊού. "Η Omikron δεν αποτελεί μετεξέλιξη της Delta, αλλά πρόκειται για δυο διαφορετικά στελέχη", ανέφερε ο Κaragiannidis.

"Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η Delta θα εξαφανιστεί εντελώς, αλλά ότι μπορεί επίσης να εξελιχθεί περαιτέρω και να επηρεάσει επικίνδυνα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να δει κανείς ότι ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας και διασωλήνωσης μειώνεται σημαντικά με την Omikron. "Το καλό είναι ότι αυτό επεκτείνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες", λέει ο πρόεδρος του DGIIN.

Η παραλλαγή Omikron αναμένεται να οδηγήσει σε έλλειψη προσωπικού σε ποσοστό τουλάχιστον 10% - 30% σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία σε όλη την Γερμανία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει υψηλός βαθμός ανοσοποίησης του πληθυσμού. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία από την Omikron έχει εκτοξευθεί στα ύψη – όχι όμως και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις  μονάδες εντατικής θεραπείας.

"Ο εμβολιασμός προστατεύει"

"Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε ότι ακόμα και οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να πάνε στο νοσοκομείο", δήλωσε ο Christian Karagiannidis.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να δείτε στη Νέα Υόρκη ότι τα νοσοκομεία είναι κατειλημμένα κυρίως από ανεμβολίαστους. "Αυτό αποδεικνύει το πόσο καλά προστατεύει το εμβόλιο", δήλωσε ο πρόεδρος του DGIIN.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι οι νέοι μολύνονται για πρώτη φορά με Omikron επειδή έχουν υψηλότερη κινητικότητα. Κατά μέσο όρο, η ηλικία των επιμολυσμένων στις ΗΠΑ είναι τα 36 έτη. Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη και στη Γερμανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]