Επιπλέον εγγυήσεις ότι τα rapid test "πιάνουν" τη μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να ζητούν ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις του εξωτερικού από τους διαγωνιζόμενους που συμμετέχουν στις διαδικασίες που έχουν εξαγγείλει για την προμήθεια των δομών τους με τα συγκεκριμένα προϊόντα; Κάτι ανάλογο φημολογείται ότι ζήτησε πρόσφατα και η ελληνική κυβέρνηση από τις εταιρείες που προμηθεύουν την ελληνική αγορά με διαγνωστικά τεστ.
Όπως μας ανέφερε παράγοντας της αγοράς των ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπου και πρωταγωνιστεί, αν κάποιος διαγνωστεί ψευδώς θετικός (ειδικότητα) με rapid test θα μπει στη διαδικασία να κάνει και ένα μοριακό τεστ. Στην περίπτωση όμως που κάποιος διαγνωστεί ψευδώς αρνητικός (ευαισθησία) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού στην Κοινότητα.
Ο κίνδυνος αυτός σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι το προσεχές διάστημα περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους θα έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον έχει εντείνει την ανησυχία όλων, με τους κυβερνώντες να αναζητούν τρόπους καλύτερης διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ενας εξ αυτών, οι εγγυήσεις ότι τα rapid test "πιάνουν" την μετάλλαξη Ομικρον.
Εγγυήσεις από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό των 9,5 εκατ. rapid test
Σε φάση αξιολόγησης, ακούγεται ότι βρίσκονται οι φάκελοι των ενδιαφερομένων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας) για την προμήθεια των δημόσιων δομών αλλά και του ΕΟΔΥ με 9.516.600 rapid test με συνολική εκτιμώμενη αξία 28.549.800,00 ευρώ.
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για 18 τελικά συμμετοχές. Οι περισσότερες προσφερόμενες τιμές κυμαίνονται πέριξ των 2 ευρώ (2,66 ευρώ, 2,05 ευρώ, 2,15 ευρώ, 2,04 ευρώ κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και τρεις συμμετοχές με προσφορά κάτω από 0,9 ευρώ το τεμάχιο.
Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λένε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ζήτησαν εγγυήσεις ότι τα προσφερόμενα τεστ είναι ικανά να διαγνώσουν τη μετάλλαξη όμικρον, παρά το ότι δεν υπήρχε σχετικός όρος στην προκήρυξη.
Μεγάλη η ανάγκη των ελληνικών νοσοκομείων για μοριακά τεστ
Ενα ένα, τα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθειά τους με τεστ (rapid ή μοριακά) για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες. με το καλημέρα της νέας χρονιάς, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν έβγαλε προκήρυξη για την προμήθεια τεστ ανίχνευσης με τη μέθοδο Real Time PCR με συνοδό εξοπλισμό για τη μοριακή διάγνωση του νέου Κορωνοϊού CoVid-19, φιαλιδίων και στειλεών, συνολικής δαπάνης 842.000 ευρώ .
Σύμφωνα με το αντικείμενο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητά 720 τεμάχια υπερταχείας μοριακής διάγνωσης (έως 30 λεπτά) με συνοδό εξοπλισμό έναν αναλυτή και κόστος 18.000 ευρώ, 60.000 μοριακά τεστ με συνοδό εξοπλισμό δύο αναλυτές και κόστος 780.000 ευρώ, καθώς και 55.000 φιαλίδια και ρινικούς στειλεούς αξίας 44.000 ευρώ.
Παράλληλα, το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» έχει προγραμματίσει την προμήθειά του με αντιδραστήρια ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο Real-Time PCR, συμβατών με τον υπάρχοντα εξοπλισμό του Τμήματος Μοριακής Διάγνωσης του Μικροβιολογικού Τμήματος. Ο στόχος είναι η διενέργεια συνολικά 55.296 εξετάσεων για χρονική διάρκεια δώδεκα (12) μηνών για την κάλυψη αναγκών ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού και της ασφαλούς λειτουργίας του Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αρμοδιότητας 1ης Υ.Πε. Αττικής, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 1.156.800,00 ευρώ (ΦΠΑ 0%).
Επιπρόσθετα, το ίδιο νοσοκομείο έκανε πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για τη συλλογή γραπτών σφραγισμένων προσφορών μέσω της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, για την επείγουσα προμήθεια α) αντιδραστηρίων για την ταχεία μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 καθώς και των ιών SARS-CoV-2, Γρίπης Α&Β και Αναπνευστικού Συγκυτιακού (RSV) β) προγραμμάτων εξωτερικής αξιολόγησης ποιότητας για τις μοριακές εξετάσεις του SARS-CoV2 τριών επιπέδων, γ) θετικού και αρνητικού control SARS-CoV-2 για τον εσωτερικό έλεγχο ποιότητας και δ) υλικού μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων και λοιπών αναλωσίμων απαραίτητων για τη μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα τιμή.
Η συνολική δαπάνη του σχετικού διαγωνισμού ξεπερνά τα 120.000 ευρώ και η διενέργειά του θα γίνει στις 17/1/2022.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου