Οι εταιρείες Biontech και Instadeep έχουν αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση πιθανών παραλλαγών υψηλού κινδύνου SARS-CoV-2.

Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων παραλλαγών του ιού θα μπορούσε να είναι "ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να προειδοποιηθούν εγκαίρως οι ερευνητές, οι παρασκευαστές εμβολίων, οι υγειονομικές αρχές και οι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων", δήλωσε χθες στο Meinz της Γερμανίας  ο συνιδρυτής της Biontech, Ugur Sahin. Αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο για την λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά των αμφισβητήσιμων παραλλαγών του νέου ιού.

Με τη μέθοδο που αναπτύχθηκε από την Biontech και την Instadeep, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα νοημοσύνης μηχανών, οι πληροφορίες ακολουθίας της πρωτεΐνης ακίδας μπορούν να αναλυθούν και οι νέες παραλλαγές να ταξινομηθούν. Χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη ακίδας, μια ακανθώδης δομή στην επιφάνεια του παθογόνου μικροοργανισμού SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια διεισδύει σε αυτά.

Επί του παρόντος, περισσότερες από δέκα χιλιάδες νέες παραλλαγές ακολουθίας ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα, τις οποίες οι ειδικοί δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν. "Για πρώτη φορά, μπορούν να ανιχνευθούν επί τόπου παραλλαγές υψηλού κινδύνου, οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο που ανέρχεται σε μήνες", δήλωσε ο Karim Beguir, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Instadeep.

Η νέα μέθοδος υπολογισμού που αναπτύχθηκε από τις δύο εταιρείες αναλύει παγκοσμίως διαθέσιμα δεδομένα αλληλουχίας και προβλέπει παραλλαγές υψηλού κινδύνου του SARS-CoV-2. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης συνδυάζει τη δομική διαμόρφωση των πρωτεϊνών ακίδας με την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση παραλλαγών υψηλού κινδύνου σε λιγότερο από μία ημέρα και την παρακολούθησή τους.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, το σύστημα ταυτοποίησε κατά μέσο όρο περισσότερο από το 90% των παραλλαγών που δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δύο μήνες πριν από τον επίσημο χαρακτηρισμό τους. Tα δεδομένα λειτουργούν ως βάση σχετικά με την ικανότητα μιας παραλλαγής να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα ή την φυσική του κατάσταση.

Τα ευρήματα μεταφορτώθηκαν σε διακομιστή προεκτύπωσης. Ως εκ τούτου, δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί ανεξάρτητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]