Περισσότεροι από 200 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και γιατροί γενικής ιατρικής, που παρέλαβαν την Τετάρτη τα φύλλα πορείας κλήθηκαν να παρουσιαστούν την Πέμπτη σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της δεύτερης επίταξης υπηρεσιών μέσα σε δύο μήνες.

Σε ρεπορτάζ του την Τρίτη το iatronet.gr είχε αναδείξει τα "φάλτσα" της επιστράτευσης του Νοεμβρίου, όταν μεταξύ άλλων επιστρατεύτηκαν μια έγκυος γιατρός, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ένας καθηγητής του ΑΠΘ και υπεύθυνος πανεπιστημιακής κλινικής του "Γ. Παπανικολάου", ενώ είχε αναφερθεί σε ενδείξεις πιθανής επανάληψης λαθών στη νέα επιστράτευση.

Με ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι "δυστυχώς τις αστοχίες  της προηγούμενης επιστράτευσης  διαδέχτηκε το Βατερλό της σημερινής", και παραθέτει μια σειρά από περιπτώσεις επιστράτευσης γιατρών που κατά τον Σύλλογο παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα αναφέρεται σε επιστράτευση γιατρών με ηλικία ακόμη και άνω των 70 ετών, καθώς και σε γιατρούς που καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες εκτός Θεσσαλονίκης, χωρίς μέριμνα μετακίνησης ή διαμονής. Μεταξύ άλλων, επιστρατεύτηκαν:

  • Αναισθησιολόγοι - Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της πόλης μας οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους.
  • 7  από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο. 
  • 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής.
  • Επιστρατευτήκαν συνάδελφοι χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών.
  • Τέλος, επιστρατεύτηκαν συνάδελφοι για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί.

Επιπλέον, δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών.

«Καλούμε τις υπηρεσίες του υπουργείου να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΘ, προσθέτοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση σε όσους γιατρούς εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει γνωστό πως για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους.

Όπως αναφέρεται, η παροδική ενίσχυση του ΕΣΥ (για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό αλλά και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο ΠΦΥ. 

Επίσης τονίζεται ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ συγχρόνως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μόνο έτσι θα ανασταλεί η διαρροή των νέων συναδέλφων προς το εξωτερικό και θα επιβραδυνθεί ο αριθμός παραιτήσεων των ήδη υπηρετούντων.

Οι προτάσεις του ΙΣΘ

  • Στις 7 Ιανουαρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε καταθέσει μια δέσμη προτάσεων ενόψει της νέας επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών:
     
    Να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.
  • Να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί (Παραδείγματος χάριν Πνευμονολογική κλινική νοσοκομείου Ιπποκράτειου).
  • Άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ.
  • Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.
  • Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά  στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οι γιατροί επαναλαμβάνουν το διαχρονικό τους αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]