Η Νορβηγία είναι μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου, όπου υπήρξε καταγραφή και σημαντική ανάπτυξη της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, που πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ελλάδα. Η "Όμικρον 2", που το τελευταίο διάστημα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και πηγή διεθνούς ανησυχίας για πιθανή νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, είχε ανιχνευτεί σε 7 περιπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα ως τις 4 Ιανουαρίου.
Μόλις 15 μέρες μετά, στις 19 του μηνός, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΒΑ.2 αυξήθηκαν 87 φορές και ανήλθαν σε 611, κυρίως στην πρωτεύουσα Όσλο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ζαραγκούλια (φωτογραφία), Έλληνα ειδικό γιατρό κλινικής μικροβιολογίας, πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο νοσοκομείο του Λεβάνγκερ στη Βόρεια Νορβηγία. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η υποπαραλλαγή αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από την αρχική Όμικρον. "Οι ιδιότητές της δεν είναι ακόμη γνωστές, εκτός από το γεγονός ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Omicron BA.1. Αντίστοιχη αύξηση της BA.2 παρατηρείται στη Δανία και τη Σουηδία, όπου φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη BA.1", σημείωσε.
Η παραλλαγή Όμικρον, κατάφερε να υπερισχύσει συντριπτικά μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες στη χώρα, παρά τα ενισχυμένα μέτρα που ελήφθησαν για την καθυστέρηση της αναπόφευκτης επέλασής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 6% των περιπτώσεων την 49η εβδομάδα του 2021 (δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου), έφτασε στο 94% στη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Η υποπαραλλαγή της αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη διασπορά, λόγω της διαφαινόμενης ακόμη μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.
Από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της πιο πρόσφατης αναφοράς του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, προκύπτει πως η διασπορά κορωνοϊού θα συνεχίσει να αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στη χώρα και είναι πιθανό να μολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα τις επόμενες εβδομάδες. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν "ανάχωμα" στη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε νοσηλεία. Ωστόσο, ο πολύ μεγάλος αριθμός νέων μολύνσεων εκτιμάται πως θα επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, όσο και του αυξημένου αριθμού μολύνσεων και απουσιών μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού.
Ρεκόρ πανδημίας σε αριθμό κρουσμάτων
Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νορβηγία από την έναρξη της πανδημίας, με αύξηση σε ποσοστό 52% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μεγαλύτερο ποσοστό στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες (6-12 ετών και 13-19 ετών).
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας με κύρια αιτία την COVID-19 λοίμωξη ήταν μόλις 112, λιγότερες κατά 23% από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η μείωση αποδίδεται αφενός στο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κι αφετέρου στο ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τη Δέλτα.
Ωστόσο, μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στις νέες εισαγωγές ασθενών με κάποια άλλη ως κύρια αιτία, που ήταν παράλληλα μολυσμένοι με κορωνοϊό. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο και είναι μολυσμένοι με κορωνοϊό ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Οι θάνατοι από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα ήταν 24, 2 περισσότεροι από την προηγούμενη, με διάμεση ηλικία των θυμάτων τα 82 έτη (74 – 87).
Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη
Ως τις 16 Ιανουαρίου είχε εμβολιαστεί με δύο δόσεις το 72% του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, το 87% των πολιτών από 16 ετών και άνω και το 88% των 18 και άνω. Στα παιδιά 12 - 15 ετών το ποσοστό είναι 53%. Το 41% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με αναμνηστική τρίτη δόση, εκ των οποίων το 87% στις ηλικίες 65 και άνω και το 73% των ατόμων 18-64 με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.
Και όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Έλληνας γιατρός, παρόλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Νορβηγία έχει μία μικρή καθυστέρηση σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ευνοϊκότερης εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού να μην έχει συμπληρώσει ακόμη το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για την αναμνηστική δόση.
Κ. Τριανταφυλλίδης: Λάθος το μήνυμα για τέλος της πανδημίας
Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (φωτογραφία), παρακολουθεί στενά τις διεθνείς δημοσιεύσεις για τις νέες αναδυόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Μιλώντας στο iatronet.gr διευκρινίζει πως είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής Όμικρον 2.
"Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής. Φαίνεται πως έχει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον κι αυτό είναι ανησυχητικό. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα είναι και περισσότερο λοιμογόνο στέλεχος και κυρίως τον βαθμό διαφυγής του από τα εμβόλια", αναφέρει, για να προσθέσει πως το μήνυμα πρέπει να είναι η συνεχής εγρήγορση. "Είναι λάθος το μήνυμα που εκπέμπεται από κάποιους ότι η Όμικρον θα φέρει το τέλος του κορωνοϊού. Όσο το 25% του πληθυσμού της Αφρικής είναι ανεμβολίαστο εκεί θα έχουμε συνεχώς εργαστήρια νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών, που δεν αποκλείεται να αναδύονται με συχνότητα 2 ή 3 μηνών", τονίζει για να προσθέσει: "Το μήνυμα είναι ο εμβολιασμός και η ατομική προστασία. Να σκεφτούμε τι έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Όμικρον: ότι ακόμα και με την πιο ήπια νόσηση παραμένει επικίνδυνη".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία