Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μπορεί να κάνει την ενήλικη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη, και ένας από τους παράγοντες που επηρεάζονται περισσότερο από κάθε τι είναι οι σχέσεις.

Και επειδή δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα πολλά στερεότυπα γύρω από τα άτομα που ζουν με ΔΕΠΥ, είναι καλό να ενημερωνόμαστε και να επικοινωνούμε ανοιχτά, με υπομονή, ώστε να βρίσκουμε λύσεις στην συμβίωση.

Η ΔΕΠΥ εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα, και αυτό ισχύει και για την θεραπεία. Πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν θεραπεία, ή βλέπουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Χαμηλή ανοχή στον εκνευρισμό
  • Προβλήματα στη μνήμη
  • Παρορμητισμός
  • Ανυπομονησία
  • Κακή αίσθηση οργάνωσης
  • Χαοτική καθημερινότητα.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε σχέση πιο δύσκολη, αλλά αν ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να διαχειρίζεται τα συμπτώματά του, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να δείχνετε κατανόηση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ένα μυαλό με ΔΕΠΥ δεν έχει μόνο αρνητικά: Η αίσθηση εξερεύνησης, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης αλλά και η εφ' όρου ζωής εσωτερική προσπάθεια για αποδοχή που συμβαίνει με τέτοιες παθήσεις, όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσουν σε μια ανθρώπινη σχέση πολύ όμορφες αποχρώσεις.

Τι να κάνετε

Μην αντιδράτε υπερβολικά, και προσπαθήστε κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα να το συζητάτε. Προσπαθήστε να μάθετε το ιστορικό του συντρόφου σας όσον αφορά τα συμπτώματά του, προβλήματα και μοτίβα που εμφανίζονται πιο συχνά, καθώς και τι τρόπους έχει βρει για να τα διαχειρίζεται. Ρωτήστε επίσης πώς έχει μάθει με τα χρόνια ότι είναι πιο βοηθητικό να φέρονται οι άλλοι, ώστε να μην νιώθετε και εσείς ότι περπατάτε στα τυφλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;
Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Από τον τζουντόκα Θ. Τσελίδη
Στους 6 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας