Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοιού παγκοσμίως υποχώρησε κατά 19% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην εβδομαδιαία του έκθεση, αναφέρει ότι καταγράφηκαν παγκοσμίως την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από 16 εκατομμύρια νεες λοιμώξεις COVID-19 και περίπου 75.000 θάνατοι.

Χώρες του δυτικού Ειρηνικού ήταν η μόνη περιοχή που ανέφερε αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα - άνοδος 19%. Η νοτιανατολική Ασία ανέφερε μείωση 37%, μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 38% στη Μέση Ανατολή και περίπου κατά το ένα τρίτο στο δυτικό Ειρηνικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων περιστατικών  COVID-19 εμφανίστηκε στη Ρωσία. Εκεί και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανόδου της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον φαίνεται να αυξάνεται σταθερά και η εμφάνισή της έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική, Δανία, Βρετανία και άλλες χώρες.

Αξιωματούχοι Υγείας έχουν δηλώσει ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ελαφρά νόσηση από προηγούμενες παραλλαγές και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού οι νοσηλείες και τα ποσοστά θνητότητας δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά ακόμα και με την εξάπλωση της Όμικρον.

Η διευθύντρια  του ΠΟΥ για την Αφρική δρ Matshidiso Moeti, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την Αφρική και ότι ακόμα και με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού η ήπειρος μετατοπίζεται από την οξεία φάση πανδημίας.

Η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με προειδοποιήσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, που επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι είναι πρόωρο για τις χώρες να σκέφτονται ότι το τέλος θα μπορούσε να είναι άμεσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media