Πονάει η πλάτη, πονάει το γόνατo, πονάει το κεφάλι ή μπορεί να υπάρχει οστεοαρθρίτιδα. Σχεδόν όλοι έχουν βιώσει πόνο. Και ο πόνος μπορεί γρήγορα να γίνει χρόνιος. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστρία - δηλαδή ένας στους πέντε - υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Περίπου 400.000 πάσχουν μάλιστα σοβαρά. Το ιδιαίτερο με τον πόνο είναι ότι δεν είναι απλώς μια καθαρά σωματική αίσθηση. Αντίθετα, πρόκειται για μια σύνθετη, πολυεπίπεδη αίσθηση, η ένταση της οποίας χαρακτηρίζεται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, σημαντικό ρόλο παίζει η στάση ή οι προσδοκίες του ατόμου απέναντι στον πόνο.

Για τους περισσότερους πάσχοντες, το φάρμακο της επιλογής είναι να πάρουν παυσίπονα, αν τα χειρότερα έρθουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, ιδίως αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, και αρκετοί θα ήθελαν να έχουν μια εναλλακτική λύση. Η λύση θα μπορούσε να είναι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας. Αυτό ακριβώς κατάφεραν να δείξουν και να αποδείξουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο με εγκεφαλικές τομογραφίες. Η εξάσκηση του διαλογισμού μπορεί να αλλάξει τις προσδοκίες και τις στάσεις ενός ατόμου - και επομένως και την αντίληψή του για τον πόνο. Η μελέτη μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Biological Psychiatry".

Λιγότερες αρνητικές σκέψεις

Για τη μελέτη, 115 κατά βάση υγιείς συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Σε όλους δόθηκε ένα πολύ επώδυνο αλλά ακίνδυνο θερμικό ερέθισμα στο πίσω μέρος του ποδιού. Στη συνέχεια, η μία ομάδα καθοδηγήθηκε σε έναν διαλογισμό ενσυνειδητότητας, σε μια δεύτερη ομάδα δόθηκε ένας "εικονικός" διαλογισμός που αποτελούνταν από ασκήσεις αναπνοής, σε μια ομάδα δόθηκε μια κρέμα placebo από βαζελίνη με την πληροφορία ότι θα ανακουφίσει τον πόνο και μια ομάδα ελέγχου άκουσε ένα ακουστικό βιβλίο. Ο εγκέφαλος σαρώθηκε πριν και μετά την παρέμβαση. Αυτό έδειξε ότι η ομάδα της ενσυνειδητότητας παρουσίασε μακράν την καλύτερη μείωση του πόνου.

Η πρακτική του διαλογισμού μείωσε σημαντικά την ένταση του πόνου καθώς και το γενικότερο δυσάρεστο συναίσθημα και τα αρνητικά συναισθήματα που συνήθως προκαλεί ο πόνος. Οι εφαρμογές εικονικού φαρμάκου, από την άλλη πλευρά, είχαν επίδραση μόνο στην περιοχή του εγκεφάλου όπου αναγνωρίζεται το εικονικό φάρμακο, αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στη βασική αίσθηση του πόνου. Ο λόγος για τη διαφορετική αίσθηση: Ο διαλογισμός Mindfulness ενεργοποιεί διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την ανακούφιση του πόνου σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο.

Λιγότερος συγχρονισμός

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός: οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αυτοπαρατήρηση, την αυτογνωσία και τη συναισθηματική ρύθμιση, οι οποίες σχηματίζουν το νευρωνικό σήμα πόνου (NPS), ένα τεκμηριωμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του πόνου, συγχρονίστηκαν λιγότερο έντονα στην ομάδα της ενσυνειδητότητας. Αυτός ο μειωμένος συγχρονισμός δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις άλλες ομάδες. "Όλα αυτά δείχνουν ότι ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός ως άμεση παρέμβαση για τον χρόνιο πόνο και, κυρίως, είναι σημαντικά καλύτερος από το εικονικό φάρμακο", τονίζει ο αναισθησιολόγος και επικεφαλής της μελέτης Fadel Zeidan. "Μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με αυτό το βάρος".

Πηγές:
Der Standard

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου