Άνθρωποι που νόσησαν από COVID-19 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές χρήσης ουσιών και προβλήματα ύπνου,  αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Επιζώντες από COVID-19, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με όσους δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.

Οι διαταραχές εμφανίστηκαν εντός έτους μετά την ανάρρωση από τον ιό σε ανθρώπους που είχαν σοβαρή αλλά και ελαφρά λοίμωξη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν και όλοι υποφέραμε στην πανδημία, δήλωσε ο Dr. Ziyad Al-Aly, άνθρωποι που νόσησαν από COVID-19 είχαν πολύ χειρότερη εικόνα ψυχικά.

Tα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση πληροφοριών ψυχικής υγείας 154.000 ενηλίκων που ήταν θετικοί στην COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 και αντιμετωπίστηκαν στο σύστημα υγείας U.S. Department of Veterans Affairs.

Η ανάλυση συνέκρινε διαγνώσεις ψυχικής υγείας στον πληθυσμό με COVID-19 με δυο άλλες ομάδες περισσότερων των 11,4 εκατομμυρώιν ανθρώπων που δεν μολύνθηκαν από κορωνοιό.

Συνέκρινε τις τάσεις που φάνηκαν σε αυτόν τον πληθυσμό με αυτές που φάνηκαν σε περισσότερους από 72.000 ασθενείς με γρίπη, σχεδόν 12.000 από τους οπαίους νοσηλεύτηκαν με εποχικό ιό.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκοί, ενώ υπήρχαν περισσότερες από 1.3 εκατομμύρια γυναίκες και περισσότεροι από 2.1 εκατομμύρια έγχρωμοι.

Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν λοίμωξη, άνθρωποι που νόσησαν από COVID-19 είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές και σχεδόν 40% περισσότερες για κατάθλιψη ή διαταραχές που συνδέονται με το στρες.

Αυτό συμπίπτει με αύξηση 55% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και 65% αύξηση της χρήσης φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άγχους.

Άνθρωποι που επέζησαν από την COVID-19 είχαν  41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου και 80% περισσότερες για έκπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία, περιλαμβανομένης  της μνήμης και προβλημάτων συγκέντρωσης.

Σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς COVID-19, όσοι μολύνθηκαν με τον ιό είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες για διαταραχή χρήσης οπιοειδών και 20% περισσότερες να εμφανίσουν διαταραχές χρήσης ουσιών -όχι οπιοειδών- όπως αλκοόλ ή ουσίες.

Είχαν επίσης 46% υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονικές τάσεις.

Οσοι νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή ψυχικής υγείας μετά την ανάρρωση.

O Al-Aly δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν συγκεκριμένη σχέση μεταξύ COVID-19 και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media