Μπορεί να το παρατηρήσατε μετά από το μπάνιο, ή όταν κόβατε τα νύχια σας: Λευκά σημάδια στα νύχια των ποδιών. Ίσως επίσης να έχετε δει ότι τα νύχια σας - ειδικά στο μεγάλο δάχτυλο - έχουν σκληρύνει. Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές; Και υπάρχει λόγος να ανησυχούμε;

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο (σοβαρό) πρόβλημα. Μπορεί να χτυπήσαμε το δάχτυλο του ποδιού μας, ή να έχουμε κολλήσει έναν κοινό μύκητα που θα εξαφανιστεί εύκολα με αντιβίωση. Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανότητες, οπότε ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Τραύμα

Αν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού σας αρκετά δυνατά, μπορεί να σπάσουν αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι και να δημιουργήσουν μελανιά, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστούν λευκά σημάδια. Δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας και θα φύγουν με τον καιρό, ανάλογα και πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα νύχια σας.

Έλλειψη μετάλλων

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα λευκά σημάδια στα νύχια σημαίνουν πως υπάρχει έλλειψη σιδήρου, ή και ψευδαργύρου. Τα σημάδια αυτά είναι αρκετά χαρακτηριστικά, με το λευκό να καλύπτει μεγάλο μέρος του νυχιού, εκτός από την κορυφή, και επηρεάζουν και τα νύχια των χεριών. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας σπάνε πιο εύκολα. Αν παρουσιάζετε συμπτώματα αναιμίας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μυκητίαση

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μύκητες που μπορούν να "χτυπήσουν" στα πόδια, αλλά ο αποχρωματισμός στα νύχια είναι πολύ κοινό σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές οι μυκητιάσεις δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, και αντιμετωπίζονται εύκολα με φάρμακα. Μην τις αφήσετε για πολύ καιρό, όμως. Όσο νωρίτερα λάβετε, τόσο πιο εύκολα θα καταπολεμηθεί η μόλυνση και τόσα λιγότερα συμπτώματα θα εμφανιστούν. Η πιο συνηθισμένη είναι η κάντιντα.

Ψωρίαση στα νύχια

Είναι φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να "χτυπήσει" γύρω στο 80-90% των ασθενών με ψωρίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν τοπικές θεραπείες για ήπιες περιπτώσεις, αλλά και πιο εξειδικευμένα φάρμακα.

Ορισμένες ασθένειες

Είναι σύμπτωμα που περνάσυνήθως απαρατήρητο - μιας και υπάρχουν πολύ πιο εμφανή που να υποδεικνύουν τα συγκεκριμένα προβλήματα - αλλά αν παρατηρήσετε οριζόντιες λευκές γραμμές στα νύχια σας, μπορεί να είναι σημάδι αρκετών παθήσεων όπως νεφροπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Ξανά, αυτό μάλλον δεν είναι ένα σύμπτωμα που θα αντικρίσετε από μόνο του, χωρίς να συμβαίνει ήδη κάτι πιο ανησυχητικό.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φροντίζετε τα νύχια των ποδιών σας είναι:

  • Να μην μοιράζεστε ψαλίδι ή νυχοκόπτη προτού τον απολυμάνετε
  • Να μην κόβετε μυτερές τις άκρες των νυχιών επειδή μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο.
  • Κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο πριν κόψετε τα νύχια σας, για να τα μαλακώσετε.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε αποδυτήρια και δημόσια ντους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχω αυξομειώσεις στο βάρος μου;
Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- Από τον τζουντόκα Θ. Τσελίδη
Στους 6 έφθασαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας